Секции

02 May 2024 08:12

Демонстрация за Великденска украса направиха карловските майстори на художествени занаяти

Демонстрация за направа на Великденска украса представиха майсторите, на различни занаяти, от Карловския занаятчийски еснаф на Лазаровден в Бухаловия хан в града на Апостола.

В отделните работилници членовете на Сдружението представиха дърворезба, ножарство, художествена обработка на дърво, свещолеене, бродерия, калоферска дантела, художествено плетиво на една кука, тъкачество и пластене на вълна.

Кирил Георгиев представи дървопластика и художествена обработка на дърво. „С този занаят се занимавам от 1990 г., член съм на Националната занаятчийска камара, на Карловски и Сопотски занаятчийски еснаф. Използвам естествени материали. Голям интерес към предметите, които изработвам има от децата и младите хора. Имаше идея да се направи детска школа, за да предадем умения на младите. Традиционните за нашия район занаяти е добре да бъдат усвоени от ученици, които да продължат да работят.

С направата на декоративни свещи повече от 15 години се занимава карловецът Костадин Каламов. Предпочита да закупува восъкът, който използва. В самата свещ вкарва и много малко хартия. „Това не е точно декупаж. Моят метод е свещичка, прави свещичка. Образът се внася чрез свещичката в самата свещ“, споделя майсторът. Константин Каламов е член на Карловския и Сопотския занаятчийски еснаф.

Невена Калъчева, която също е от Карлово сподели, че е започнала да се занимава с цветна бродерия, след като се пенсионира и вече има достатъчно свободно време. „Внуците пораснаха сега мога да се отдам на цветните бродерии. Изработвам подаръчни торбички за хубави поводи. А специално за Великден украсени с цветна бродерия яйца, в съчетание с различни ширити и панделки. Искам да оставя нещо след себе си. Нека нашите деца и внуци да знаят с какво сме си ангажирали свободното време. С бродерия предците ни са украсявали не само дрехите, но и целия интериор в дома. Щастлива съм, че не само българите, но и чужденците харесват нашата бродерия. Особено момичетата, които живеят в чужбина много се впечатляват“, разказа за хобито си Невена Калъчева.

Карловецът Христо Неделев се занимава със занаята ножарство от 1985 г. Член е на Задругата на майсторите на художествени занаяти и на Националната занаятчийска камара. От 1985 г. до настоящия момент се занимава само с ножарство. „Изработката на ножове е труден и тежък занаят. Говорихме за организиране на школа за деца, които да обучаваме в усвояването на различните занаяти. Но мисля, че моят занаят крие опасност и не бих се ангажирал“, сподели майсторът. Христо Неделев изработва различни ножове – традиционни, ловни и други.

Димитър Димитров от Карлово се занимава от 2000 г. с дърворезба и изработка на икони. „Преди това правех лъжици, паници, копанки и други дребни предмети за бита. Но през 2000 г. в пловдивски вестник прочетох за карловския дърворезбар Петко Банков и реших да се запозная с него. Като видях работите, които той сътворява твърдо реших да се занимавам с дърворезба. Искрата в мен пламна изведнъж. Направих си инструменти и започнах. Първо с по-дребни неща. После опитах да направя икона. Това ми допадна и се ориентирах към изработката на икони. Тогава както и сега работех и с кола такси, което бях превърнал в ателие. Докато чакам клиентите си работех в таксито. С практиката придобих сръчност и всяка нова изработка ставаше по-добра. Имам поръчки за икони предимно за подаръци – Св. Георги, Св. Димитър, Св. Мина, Св. Богородица и други. Правил съм образа на Левски. Правих изложба в Конин – Полша. Имам 2 икони в Атон, в Сибир, в Гърция“. Икони от Димитров купуват обикновено бизнесмени и хора с предварителна поръчка.

Галина Симеонова демонстрира на гостите в Бухаловия хан плетенето на калоферска дантела. Тя използва в своята работа не само памучни, но и сърмени конци – материал, който прави творбите на Симеонова по-ефектни. Тя обясни, че един от най-трудните елементи е изработването и оформянето на листенце. Към традиционните нейни модели борче, камбанка, роза, буквички, ангелчета тя допълва аксесоари за украса – гривни, брошки, медальони. Много от моделите рисува сама. Брошките, които показва са изключително елегантни и красиви. „Работя с най-добрите материали, защото творбите се предават от поколение на поколение“. Пред гостите авторката сподели, че занаятът е много трудоемък и не е лесен за усвояване. Галина показа и украсено великденско яйце с орнамент от калоферска дантела.

Радка Христова работи като учител. „Обичам работата си. Основната ми мисия и цел е да доставям радост на децата. Допълнително работя като аниматор. Обичам да рисувам и най-вече да се занимавам с декоративно-изобразително изкуство. От малка рисувам. По-късно се специализирах в рисуването на картички, което изисква комбинация от творчество, добри очи, желание и настроение в момента на работа. За мен е интересна работата с вълна като естествен материал. Начинът на изработка с техника пластене е много интересен и забавен.

Уникалните художествените плетива на една кука са изработка на сестрите от Карлово Цветана Патева и Даниела Станкова. Много от техните изделия са насочени за украса по Великденските празници.

Десислава Баракова, председател на Карловския занаятчийски еснаф обясни на туристи от София, как се тъче на хоризонтален стан. Тя демонстрира и техниката пластене с вълна. За Карлово Тв Баракова поясни, че майсторите от Карловски занаятчийски еснаф са посветили тазгодишния Лазаровден на украсата за Великден. И как всеки един художествен занаят, представен от Сдружението може да сътвори украшения за празничните дни. „Идеята е да покажат на хората как старите занаяти, които мнозина смятат за замрели, могат да създават изделия подходящи за съвременния дом и украсата в него. Също така как да си направим празника по-български, по-индивидуален и различен от това, което се продава като клише в търговската мрежа“, е мнението на Десислава Баракова.

/Снимки от събитието са поместени в Галерия./



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче