Секции

29 April 2024 02:46

Нова ескалация на насилие в ивицата Газа

Осем палестинци бяха убити и други 1070 ранени при поредните сблъсъци между стотици демонстранти и израелски войници на границата с Газа. Един палестинец почина от раните си, получени при размириците преди една седмица, а още седем загинаха при новите сблъсъци с израелската армия на границата между Ивицата Газа и Израел. Войниците използваха гумени куршуми, сълзотворен газ и водни струи срещу демонстрантите араби, които хвърляха камъни по тях и палиха купища автомобилни гуми по границата на палестинския анклав.

Исмаил – палестински демонстрант:

„Участваме в мирна демонстрация, за да си поискаме законните права. Като всички араби, които живеят в собствена държава, и ние имаме правото да живеем с достойнство.“

Сред ранените има и шестима палестински журналисти. По тях е бил открит огън, въпреки че са били облечени с дрехи, които ясно са ги идентифицирали като представители на медиите, съобщи Палестинският журналистически синдикат. Центърът за свобода на медиите в Газа, който защитава правата на палестинските журналисти, призова международната общност да се намеси и осъди Израел. Хиляди палестинци от Газа се събраха след петъчната молитва на границата с Израел за втория от общо шест седмични протеста, организирани от радикалното движение Хамас срещу десетилетната блокада на територията от Израел. Финалната демонстрация е планирана за 15 май.

/Източник информация и снимка:Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче