Секции

29 April 2024 05:38

Зукърбърг пое лична отговорност за пропуските в защитата на личните данни във „Фейсбук“

Основателят и изпълнителен директор на Фейсбук Марк Зукърбърг пое лична отговорност за пропуските в защитата на личните данни в социалната платформа. В писмено изявление преди изслушването му в американския Конгрес той признава, че е бил твърде идеалистично настроен и не е успял да разбере до каква степен социалната мрежа може да бъде манипулирана.

„Аз дадох началото на Фейсбук, аз я ръководя, аз съм отговорен за това, което се случва там. Съсредоточихме се върху доброто, което свързването на хората може да предложи, но сега е ясно, че не направихме достатъчно, за да предотвратим използването на тези инструменти за причиняване на вреда“, заявява Зукърбърг. Той ще бъде изслушан във вторник и сряда от две комисии на Конгреса заради скандала с изтичането на лични данни на потребители.

Преди това интернет предприемачът се срещна с водещи сенатори, за да ги информира за мерките, които Фейсбук смята да предприеме за по-добра защита на личните данни.

Бил Нелсън – сенатор демократ от Флорида:

„Обясних му ясно какво мисля за злоупотребата с лични данни. 87 милиона потребители са били подведени, техни лични данни са били изпратени в грешни ръце. Зукърбърг призна, че компанията му е била излъгана от Кембридж Аналитика. Е, не можеш да защитиш личната неприкосновеност само на базата на твърдения на някого, че тя е добре защитена. Трябва приложение на закони и регулации в тази сфера.“

Скандалът избухна, когато в. „Ню Йорк таймс“ разкри, че лични данни на милиони потребители на Фейсбус, основно в САЩ, са били споделени неправилно с политическата консултантска фирма Кембридж Аналитика, за да повлияят на изхода на президентските избори през 2016 г. Междувременно Стив Возняк, един от съоснователите на „Епъл“, напусна „Фейсбук“ заради опасенията за начините, по които социалната платформа борави с личните данни на потребителите си. В същото време американски асоциации обвиниха сайта „Ютюб“ и неговата компания майка Гугъл в незаконно събиране на лични данни на деца и използването им за целеви реклами, въпреки че официално видеоплатформата е забранена за лица под 13 години.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Любовта превръща дивеча в сокол, сокола в човек, а човека — отново в пустиня. Тя превръща оловото в злато, а след това отново скрива златото под земята.


Паулу Коелю