Секции

29 April 2024 03:27

Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно за Сирия по искане на Русия

Съветът за сигурност на ООН се събира в петък на извънредно заседание относно кризата в Сирия. Срещата е по искане на Русия. От Кремъл настояват за обсъждане на предполагаемата употреба на химически оръжия в град Дума и потенциалната военна намеса на САЩ. Официално решение относно американските действия в Сирия все още не е взето. След заседание на съвета по национална сигурност обаче, президентът Доналд Тръмп каза, че ще обяви намеренията си съвсем скоро. Той подчерта, че заедно с екипът му работят много сериозно по случая с предполагаемата употреба на химическо оръжие в град Дума, в Източна Гута. Говорителят на Белия дом Сара Сандърс потвърди, че Тръмп смята за отговорни Сирия и Русия. Именно атаката с отровен газ, станала преди дни, при която загинаха десетки, предизвика остра международна реакция и доведе до закани за военни действия.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Париж разполага с доказателства за употребата на химикали в Дума, но не уточни какви. От Световната здравна организация пък обявиха, че близо 500 души от сирийския град са със симптоми за химическо отравяне. Две групи експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия ще пристигнат в петък и събота в Сирия, за да изследват доказателства та по случая. От Белия дом обявиха, че Макрон и Тръмп ще обсъдят ситуацията по телефона в рамките на следващите часове.

Британският премиер Тереза Мей от своя страна потвърди, че Лондон работи заедно с Вашингтон по случая. Министри от кабинета на Мей, цитирани от BBC коментираха, че са се обединили около тезата, че има нужда от предприемането на действия в Сирия, за да се предотврати нова химическа атака в бъдеще. Русия, която е поддръжник на режима на Асад, отрече да има следи от химикали в Дума. Москва определя случващото се като провокация от страна на Запада и оправдание за военна намеса в Близкоизточната държава.

Постоянният представител на страната в ООН Василий Небензя заяви в четвъртък, че Кремъл не изключва възможността за военен сблъсък със САЩ в Сирия.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче