Секции

20 April 2024 00:33

Карловските социалисти с пресконференция по възлови въпроси

Пресконференция на Общински съвет на БСП – Карлово и на съветниците социалисти в местния парламент се състоя на 13 април /петък/. Поставените теми бяха относно: приетото решение на заседанието на Карловския общински съвет от 11 април за теглене на кредит от Община Карлово в размер на 5 милиона лева за погасяване на просрочени задължения и състоянието на МБАЛ „Д-р Киро Попов”. От БСП коментираха и отношенията между местната администрация и Общински съвет-Карлово. Участие в пресконференцията взеха Веска Ненчева-народен представител от 17 МИР и заместник-председател на Общински съвет на БСП, Пламен Славов – общински съветник и заместник-председател на Областен съвет на БСП и Манол Манолов –председател на Общински съвет на БСП и на групата общински съветници.

По темата за кредита Манол Манолов заяви, че „действително Общината се нуждае от някакво действие, което да спомогне за разрешаване големия проблем с просрочените задължения, които са натрупани в годините, но които, според нас, не се обслужват правилно, което естествено води до тяхното увеличение. За това ние гласувахме против на сесията, тъй като тегленето на кредит натоварва всички нас и то в срок от 10 години.”

От БСП настояват, че е трябвало да се направи всичко възможно този кредит да бъде теглен като безлихвен от държавата, а не от банка и питат „защо се тегли кредит от 5 милиона лева, а не 6 колкото казват, че са просрочените задължения”. Според тях не било редно да се гласува пълномощие на общинския кмет д-р Кабаиванов да води разговорите с кредитните институции и след това да подпише договорите, без да докладва на Общинския съвет какви са те. От БСП коментират, че задълженията не били натрупани по време на тяхното управление.

Припомняме, че Общински съвет - Карлово даде съгласието си с 24 гласа „за“ Община Карлово да поеме дългосрочен общински дълг от 5 млн. лв. под формата на кредит. Срокът за погасяване е 10 години, считано от датата на подписване на договора за кредита. Гратисният период е 12 месеца. Годишната лихва е в размер на не повече от 4,5%. Кредитът е с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части без такса за това и без такси за управление.

Общинските съветници възложиха на кмета на общината д-р Емил Кабаиванов да проведе процедура за избор на финансова институция и да подпише договор за кредитната сделка. С последната промяна на Закона за общинския дълг, в сила от 1.01.2018 г., се дава възможност за поемане на общински дълг, за разплащане на просрочени задължения на общините.

По темата за МБАЛ „Д-р Киро Попов”, според председателя на БСП-Карлово напрежението в общинската болница продължава. Той подчерта, че „общинските съветници са принципал на болницата като общинско предприятие и всички ние сме отговорни за това дружество.” Според БСП тежкото финансово състояние на болницата е в резултат на конкретни оперативни управленски действия и решения, които са отговорност не само на управителя на болницата, а и на кмета на общината и на управляваната от него администрация, и на управляващото мнозинство. От БСП се надяват „гражданското общество вече да застане и да си защити имуществото, което се нарича МБАЛ „Д-р Киро Попов”.

Карловските социалисти твърдят, че тези проблеми се дължат „най-вече на неглижирането от страна на местната администрация на Общинския съвет.”

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче