Секции

26 March 2019 23:20

Започва подписка за премахване на запрещението

Над 7000 души в България са поставените под запрещение. Така хората с интелектуални и психични затруднения не могат да разполагат с имущество, да работят и да се женят. Националната гражданска инициатива „7000“ започва подписка за премахването на запрещението, като искат да бъде приет и нов закон за него.

Кремена Стоянова:

„През последните години ние се обединихме и се опитахме да покажем, че нашите близки могат, нашите деца имат своите мечти, своите желания да бъдат уважавани. Последните години ние заменихме увеличението с подкрепа“.

Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН изисква всички форми на запрещение да бъдат отменени. Преди шест години България е подписала конвенцията, но не е променила законите си. Омбудсманът Мая Манолова посочи, че с нов закон ще се решат редица проблеми.

Мая Манолова – омбудсман:

„Не само защото благодарение на него ние ще излезем от това огромно несъответствие по международни договори, по които България е страна, но най-вече заради тези 7000 души, а и още предполагам хиляди други, които имат нужда от подкрепа, имат нужда от този законопроект“.

Константин Пенчев също даде подкрепата си за новия законопроект. Той обаче е сигурен, че подобно на други предложения за промени в закона преди, проектът ще се сблъска с предразсъдъци и погрешно разбирано, но това е правилният път.

Константин Пенчев – конституционен съдия:

„Сега отново започва същата борба, трябва да се продължи, защото няма как. Ако сами не си защитим правата, няма кой да ги защити“.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Събирането на подписи ще продължи през следващите три месеца, след което искането за премахване на запрещението ще бъде внесено в парламента.

Днес Ви питаме:

Купуват ли си нездравословна храна Вашите деца?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче