Секции

06 May 2024 17:27

Мъжкото трио "Румен Родопски" чества 20 години

Мъжкото певческо трио "Румен Родопски" ще отбележи 20 години от създаването с голям концерт в Пловдив на 21 април, с участието на известни изпълнители на народна музика. С пита, мед и шарена сол ще бъдат посрещнати гостите, дошли на юбилейната среща-концерт. Наред с уникалните изпълнения на родопски народни песни от триото, красиви песни от Орфеевата планина ще изпълни мъжката група от село Дъбене с ръководител Генчо Цолев.

Формацията "Румен Родопски" от 20 години е на професионалната сцена с много записи и изяви. Днес в състава на триото са Румен Родопски, Валентин Манов и Милен Хунев, а в първият му вариант, в годината на създаването, участва и гласовитият родопски певец Любомир Петов от Асеновград. Заедно правят поредица от записи за фонда на Българското радио с гайдаря Атанас Тодоров, които са издадени в самостоятелен компактдиск.

Създателят на певческото трио Румен Родопски споделя, че неговите партньори на сцената са също с родопска закваска, Валентин е от Скобелево, община Родопи, а Милен е от Лъки. Чест гост на изявите на формацията е младата родопска певица Диана Манова.

През 1960 г., когато Румен Родопски е едва на 16 години, неговата многолюдна фамилия се преселва от родопската махала Треве до Баните /Смолянско/ в карловското село Христо Даново, за да търси препитание.

Певецът живее и днес със семейството си в Христо Даново - село в подножието на Стара планина. През целия си живот, обаче, Румен определя себе си като родопчанин. Носталгията го кара по-късно да приеме фамилията Родопски.

В архива си даровитият изпълнител на родопски народни песни има 7 медала - 2 златни, 3 сребърни и 2 бронзови. Носител е на орден "Кирил и Методий". Румен Родопски е почетен гражданин на Баните/Смолянско/ и град Сиатъл - САЩ, където 17 януари ежегодно е Ден на българския фолклор и Румен Родопски.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче