Секции

25 April 2024 16:40

В Карлово ще се състои „Воеводска среща 2018“

Патриотичното сдружение "Пазители на българщината" избра за първата си Войводска среща за 2018 година родния град на Апостола на Свободата. На 21 април, събота, в Карлово ще си дадат среща съвременните български войводи, които вече четири години следват своите лични и общи каузи "на ползу роду". Сдружението е учредено през 2014 година и в него участват близо 80 български войводи - почетни или действащи заедно със своите чети. Всички те са изявени лидери в различни области на обществения живот и бизнеса, но отделят време и средства за идеите и задачите на сдружението. В Карлово те ще проведат първото си за годината общо събрание, на което ще обсъдят следващите стъпки по своята дългосрочна обща кауза, чието изпълнение трябва да приключи в края на настоящата година.

"Пазители на българщината" е инициатор на националната кампания, посветена на 1300 годишнината от победата на войските на кан Тервел над арабите при Константинопол, която спира нахлуването им в Европа. Тази обща кауза сдружението развива активно от 2016 година. Като първа стъпка са отпечатани брошури, които се разпространяват безплатно и разказват за делото и приноса на кан Тервел в запазването на европейската цивилизация чрез тази безапелационна военна победа през 718 година.

Войводите от сдружение "Пазители на българщината" работят и по свои годишни или дългосрочно поети общественозначими лични каузи, които осъществяват със собствени средства и време и отчитат пред сдружението.

Сдружението се ръководи от Управителен съвет, чийто председател е Христо Ив. Димитров - създател и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл "Българе".

Карлово е сред градовете, представени в сдружението със своя чета. Тя, съвсем естествено, носи името на Васил Левски, а неин войвода е Андон Андонов.

Членовете на "Пазителите" лесно могат да бъдат разпознати - според изискването на техния устав, които те строго спазват, на всички свои мероприятия, както и на важни обществени събития, те са облечени във войводски дрехи, четническа или военна униформа, както и с български народни носии. Не само пазят традициите, но и заразяват с българщина чрез личния си пример.

ПРОГРАМА

на „Воеводска среща 2018“, 21 април, град Карлово

14.00 – 14.15 ч. – Посрещане от местното население пред Исторически музей Карлово

14.15 – 14.25 ч. – Фолклорен поздрав от местен самодеен състав

14.30 – 17.30 ч. – Исторически музей Карлово - Общо събрание на сдружение „Пазители на българщината“

17.30 – 18.00 ч. – Официално приветствие на воеводите от кмета на град Карлово – д-р Емил Кабаиванов и разглеждане на Историческия музей с беседа и екскурзовод

18.30 ч. – Поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски

/Източник снимки: voevodite.bg/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче