Секции

29 March 2024 10:10

Военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада се включиха в кръводарителската акцията „Дари кръв - спаси живот”

Военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада в гр. Карлово и от военно формирование - Враца се включиха за пореден път в кръводарителските акции на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.

Близо 6000 са кръводарителите в Кръвния център на ВМА през 2017 г., като половината от тях са военнослужещи и цивилни служители от подразделенията на Българската армия. Само за последните дни около 250 души от поделенията в Карлово и Враца се включиха в тази благородна кауза, коментира полк. проф. д-р Румен Попов – началник на Центъра по трансфузионна хематология.

Кръводарителските акции във военните формирования са целогодишни и се извършват по предварително утвърден график. Военнослужещите споделят, че за тях това не е задължение, а дълг.

Ние винаги сме оценявали високо това, което правят българските военнослужещи. Искам да изкажа едно голямо благодаря за техния високохуманен жест, защото по този начин те не само помагат на пациентите на ВМА и спасяват животи, но са и пример за насърчаване на безвъзмездното кръводаряване, допълва проф. Попов.

По думите му, нуждаещите се от кръв и кръвни биопродукти стават все повече поради промяната в патологията.

Във ВМА периодично се организират кампании с цел насърчаване на безвъзмездното кръводаряване. Такава предстои и в началото на месец юни, когато ще бъде отбелязан и Международният ден на кръводарителя. Извън тези кампании, всеки желаещ може да го направи в Кръвния център на ВМА, всеки ден от 8.00 до 16.00 часа.

/По информация и снимки: ВМА/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче