Секции

29 April 2024 04:36

Израел обвини Иран, че е разположил 80 000 шиитски екстремисти в Сирия

Посланикът на Израел в ООН съобщи, че Иран поддържа най-малко 80 000 шиитски екстремисти в Сирия. Дани Данон заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че Иран е създал тренировъчна база до столицата Дамаск. Според Данон радикалните бойци са обучавани в база само на няколко километра от сирийската столица.

Дани Данон – посланик на Израел в ООН:

„С тази карта показваме на света дълбочината на иранската намеса в Сирия. Това, което можете да видите тук, е център за набиране на бойци в Сирия. Има над 80 000 шиитски екстремисти в Сирия под ирански контрол. Това е базата, само на няколко километра от Дамаск, където те ги обучават да извършват терор в Сирия и региона“.

Иранският представител определи като „безпочвени измислици“ твърденията на Израел.

Джавад Сафаеи – пръв представител на Иран в ООН:

„Иранските съветници в Сирия са там по молба на сирийското правителство – да го съветват в борбата срещу терористичните групировки, особено ДАЕШ и Фронта Ан Нусра. Категорично отхвърляме израелските обвинения като безпочвени и чисти измислици“.

Реториката между архивраговете Иран и Израел се ожесточи през последните дни и седмици. В четвъртък министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман заплаши Иран, че ако режимът в Техеран атакува Тел Авив, Израел „ще удари Иран и ще унищожи всеки ирански военен обект, който заплашва Израел в Сирия, независимо от цената“. Според Либерман, дните на режима на аятоласите са преброени. Преди това върховният лидер на Иран Али Хаменей призова мюсюлманските страни да се обединят срещу САЩ, като изтъкна, че Иран никога няма да се поддаде на „тормоза“ на най-големия си враг.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче