Секции

28 April 2024 01:15

Доц.Славов: Атмосферата на Карлово ми помогна за създаването на книгата „Историческа традиция и съвременни реалии на православното подвижничество и поклонничество от Русия в Света Гора (XVIII-XXIв.)"

Доц.Пламен Славов представи книгата си „Историческа традиция и съвременни реалии на православното подвижничество и поклонничество от Русия в Света Гора (XVIII-XXIв.) в Камерна зала на НЧ“Васил Левски – 1861“в началото на седмицата. Организатор на събитието в рамките на Маратон на четенето 2018 бе Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“.

В специално интервю за Карлово Тв, доц. Пламен Славов споделя:“Атмосферата на Карлово ми помогна да избера историята като моя професия и като възможност да се реализирам не само професионално, а и житейски. Като университетски лектор преподавам история на религиите и винаги съм изследвал историческите измерения на поклонничеството в двете най-големи световни религии – православието и исляма. От друга страна, моите изследвания и проучвания, свързани с етнорелигиозните отношения в България, на Балканите и в света, по един естествен начин насочиха вниманието ми към тези традиции, които са хилядолетни и имат също културен и цивилизационен характер. Така по естествен начин се стигна до създаването и издаването на тази книга.“

По повод издаването й, президентът Румен Радев, в специален поздравителен адрес до доц.Славов, отбелязва: „Без съмнение, Атонският полуостров е сред най-важните духовни крепости и опори на християнската вяра. Вярвам, че задълбоченото изследване и опознаването на вековните традиции на това свято място е от изключително значение за всички православни народи и особено за нас, българите“.

„Историческа традиция и съвременни реалии на православното подвижничество и поклонничество от Русия в Света Гора (XVIII-XXIв.)" е хабилитационният труд на Пламен Славов за доцент в ПУ“Паисий Хилендарски“.

Цялото интервю с доц.Славов можете да гледате във видео материала.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче