Секции

03 May 2024 14:03

Важно заседание на британския кабинет за Брекзит

Британското правителство в тесен кръг провежда важно заседание, посветено на бъдещите отношения с ЕС. Оставането или напускането на митническия съюз се оказва най-трудният въпрос предвид перспективата за твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, отбелязва ВВС. Тереза Мей ще се опита да потуши бунт в редиците на привържениците на твърдия Брекзит в кабинета и да предотврати подаване на оставки на ключови министри, като отложи заключителното решение за нейния модел за „митническо споразумение“.

Очаква се премиерът да запази на масата за преговори предложенията и на двете страни в спора за бъдещото митническо споразумение с ЕС. Служители на Даунинг стрийт посветиха голяма част от времето си през последните дни на интензивно лобиране сред министри като Борис Джонсън, Дейвид Дейвис и Лиъм Фокс за ползите от т.нар. „хибриден модел“ на митнически съюз, който не се харесва на твърдите поддръжници на Брекзит, защото, според тях, е „влизане в митническия съюз през задната врата“.

Макар и предлаганият от Тереза Мей вариант за митническо сътрудничество да е оспорван, мнозина депутати смятат, че това е единственият начин да се избегне твърда граница в Северна Ирландия. Екипът на Джонсън, Дейвис и Фокс предлага алтернативен модел, който разчита на технологията за облекчаване на граничните проверки.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче