Секции

28 March 2024 15:13

Покривки, изработени от Мария Ганева, ушила знамето на Карловския революционен комитет и второ за Априлското въстание, дариха на НМ „Васил Левски“

В навечерието на отбелязване на 142 години от Априлското въстание и в дните преди 18 май - Международен ден на музеите, Недялка Стоева от Карлово дари на Национален музей „Васил Левски“ две покривки. Те били изработени от Мария Ганева, ушила знамето на Карловския революционен комитет, чието копие може да се види в Експозиционната зала на Национален музей "Васил Левски" в Карлово.

По поръка на Панайот Волов, карловката Мария Ганева, дъщеря на Ганю Маджареца, ушива и второ знаме, което служи като модел на Райна Попгеоргиева за изработване на Панагюрското знаме. Поради преждевременно избухване на въстанието, в първия ден е развято Карловското знаме. То става знаме на Хвърковатата чета на Бенковски. Дирите му се изгубват в Тетевенския Балкан при разгрома на четата.

Дарителката, Недялка Стоева споделя, че нейният баща, Петър Нотов от Песнопой, като ученик в Карловската гимназия, е живял на квартира в къщата на Ганю Маджареца. Недялка и майка й, Тана Патева, живеят от 1950 до 1959 година на квартира в същата къща. Стопанка на дома в тези години е Пеша Желева, дъщеря на Мария Ганева.

Пеша Желева е подарила на Недялка Стоева тези две покривки изработени от майка й.

Недялка Стоева си спомня подробно обстановката в къщата и разказа на Петя Желева за последното идване на Васил Левски в Карлово. Пред иконостаса той се простил с майка си.

Друго дарение направи Пенка Якимова от с. Каравелово. Тя предостави на музея везан колан с пафти, цедилка за носене на бебе на гръб, тъкана възглавница и коледарска торбичка.

Даренията на Недялка Стоева и Пенка Якимова ще бъдат представени на 18 май, когато се отбелязва Международния ден на музеите. Тогава Национален музей „Васил Левски“ провежда Нощ в музея от 16:30 до 21:00 часа.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче