Секции

03 May 2024 10:54

Русия дава по-малко пари за отбрана и въоръжение за пръв път от 19 години

През 2017 години военните разходи на Русия са намалели за пръв път от 19 години. Това показват данните от доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира. През миналата година Москва е похарчила за оръжие 66.3 млрд. долара, което е 20% по-малко от 2016 г. Глобално военните разходи са се повишили до най-високото си равнище след студената война, като САЩ, Китай и Саудитска Арабия са начело в списъка на страните, които харчат най-много за въоръжаване.

Нан Тиан – изследовател от Международния институт за изследване на мира:

„Една от големите изненади е резкият спад в разходите за отбрана на Русия. Те падат с 20% в сравнение с 2016 г, което се дължи както на икономическите проблеми на страната, така и заради погасяване на някои стари задължения. Затова тази година руснаците коригираха бюджета си с отделени по-малко средства за отбрана и въоръжение.

Смятам, че НАТО трябва да преосмисли отношението си към Русия като към най-голямата заплаха. Китай повишава своите разходи за отбрана и започва да играе все по-ключова роля в глобалната среда на сигурност. Така че той би бил по-опасният противник в обозримо бъдеще“.

САЩ остават лидер с 610 млрд. долара, без изменение спрямо предишната година. Втори е Китай, който е изразходвал 228 милиарда долара, увеличение с 5.6 процента спрямо 2016 г., което е най-голямото в абсолютна стойност – с 12 милиарда долара. Саудитска Арабия е изместила Русия от третото място, изразходвайки 69.4 милиарда долара, увеличавайки разходите си с 9.2 процента.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче