Секции

20 April 2024 12:14

Консултативен кабинет към Комисия за противообществени прояви предоставя безплатни консултации на деца, педагози и граждани

Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни /МКБППМН/ към Община Карлово представи отчет за изтеклата година на сесия на Общинския съвет. Постъпилите сигнали към Комисията за извършени не добри прояви от деца и младежи са 36. Наложените възпитателни мерки по Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните са 54.

14 са кражбите, 3 са проявите на агресия, 2 сигнала са за управление на МПС без свидетелство за управление, 1 сигнал за тормоз, 1 за хулиганство, 1 престъпление, свързано с наркотици. Има постъпили сигнали за непосещаване на училище и за непълнолетни лица, заживели на семейни начала с непълнолетен.

15 са малолетните извършители на противообществени прояви – 13 момчета и 2 момичета, 34 са непълнолетните – 25 момчета и 9 момичета.

Наложените възпитателни мерки са предупреждение – 31, поставяне под надзор на обществен възпитател – 6, задължаване да участва в консултации – 4, поставяне под надзор на родител – 3, забрана на непълнолетния да се среща с определени лица – 2, настаняване в Социално-педагогически интернати /СПИ/ – 2, предупреждение за настаняване във Възпитателно училище интернат /ВУИ/ – 2, настаняване във ВУИ – 1 дете.

Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни – Карлово си сътрудничи и работи успешно с Районна прокуратура, Детска педагогическа стая към Районно управление на МВР, отдела „Закрила на детето” към Дирекция „Социално подпомагане”, училища и детски градини на територията на община Карлово.

Към МКБППМН работи и Консултативен кабинет, в който се предоставят безплатни консултации на деца, педагози и граждани. Разработват се и се представят по заявка на училищата на територията на общината презентации на различни теми.

През 2017 г. са изнесени 17 лекции с различна тематика от обществените възпитатели към МКБППМН: Насилието и агресията при подрастващите; Тенденции в злоупотребата на психоактивни вещества; Ранни бракове, причини, проблеми и последици; Агресия и агресивни прояви; Насилието в училище – превантивни мерки и начини за справяне и други. Някои от темите са представени пред учениците по два и три пъти.

15 обществени възпитатели работят с деца с девиантно поведение, извършили противообществени прояви.

Един от приоритетите на Местната комисия е превантивната й дейност. Тя се подпомага от клуб „Доброволци към МКБППМН”, младежи на възраст от 14-18 г., които участват активно в реализирането на дейностите, заложени в програмата на комисията.

През изтеклата година са реализирани 25 мероприятия и инициативи, свързани с превенция на рисковото поведение.

Проведени са 4 квалификационни дейности за подобряване работата на комисията и специалистите, които работят в нея.

През 2018 година продължава работата на комисията в насока превенция и квалификация на кадрите, работещи с деца с проблемно поведение, обмяна на опит с други общини и споделяне на добри практики.

/Източник снимка:blagoevgrad-news.com/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче