Секции

03 May 2024 11:01

Турция предлага модел за решаване на проблемите с ТИР-овете

Реализирането на двустранни проекти между Турция и България във връзка с общите гранични пунктове ще прекрати натрупването на ТИР-ове на митниците, което създава големи проблеми и за турската, и за българската страна, посочва валията на Одрин Гюнай Йоздемир, цитиран от БТА.

По думите му капацитетът на ГКПП Капитан Андреево срещу турския Капъкуле е недостатъчен и не може да посрещне потока ТИР-ове, идващ от Турция и от Европа. Поради тази причина Турция предлага разширяването на Капитан Андреево да се извърши с общи проекти на двете страни.

"ГКПП Капитан Андреево срещу Капъкуле е по-малък. Необходимо е той да бъде разширен с общите усилия на турската и българската страна. Ние постигнахме съгласие, че със съвместни проекти може да разрешим този проблем. Нашата страна е готова да направи каквото е необходимо за намиране на трайно разрешение на този проблем", заявява валията на Одрин, цитиран от в. "Миллиет".

По думите му натрупването на ТИР-ове на общите гранични пунктове, което води до задръстване в работата на митниците, създава затруднения и на турската, и на българската страна.

"Отношенията между Турция и България към момента са в много добро състояние. И Турция, и България полагат сериозни усилия за тяхното възходящо развитие. Въпреки положените не малко усилия, за съжаление, до този момент не можахме да намерим трайно разрешение на проблема във връзка с дългото чакане на ТИР-ове на митниците", посочва още одринският губернатор.

Въпросът за реализирането на съвместни проекти за разрешаване на проблемите с ТИР-овете са били обсъдени на среща между турския министър за митниците и търговията Бюлент Тюфекчи и министъра на финансите на България, посочва вестник "Миллиет".

/Източник информация и снимка: standartnews.com/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче