Секции

28 March 2024 18:02

Областният управител върна решение на карловските съветници за прекатегоризация на част от Национален парк“Централен Балкан“

На основание чл31, ал.1, т.5 от Закона за администрацията и по повод на осъществявания контрол за законосъобразност по чл.45, ал.4 от ЗМСМА, Здравко Димитров - областен управител на област Пловдив, констатира незаконосъобразност и върна решение № 976, прието с протокол №37 от заседание на Общински съвет-Карлово, проведено на 26 април.

Горепосоченото решение задължава д-р Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово, да внесе в Министерството на околната среда и водите мотивирано предложение за промени в защитената територия, а именно прекатегоризация на част от НП“Централен Балкан“, съвпадаща с част от землището на гр.Калофер, попадаща в границите на НП“Централен Балкан“ в Природен парк. Като правни основания за решението са посочени чл.36, ал.1и чл.41, т.4 от Закона за защитените територии.

Според мотивите на Областния управител решението е незаконосъобразно, тъй като е прието при липса на материална компетентност на местния орган на самоуправление. Общинският съвет не притежава законово правомощие да „задължава“ кмета на общината. Такова задължение не се съдържа нито в специалния Закон за защитените територии, нито в специалния Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Решението е прието при начална липса на правно основание, т.е акт със същото съдържание не може да бъде издаден въз основа на никакъв закон, от нито един орган.

Решението е върнато от Областния управител за отмяна и преразглеждане.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче