Секции

24 April 2024 22:17

Карловската общинска библиотека работи по проект за мъдростта на книгите и знанието в партньорство със Сдружение „Млади, активни, креативни”

Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров”, гр. Карлово в партньорство със Сдружение „Млади, активни, креативни”, с. Куртово стартираха дейности по проект „„Мъдростта на книгите и знанието, изграждаща сила на утрешните будители!”. Тематичната област на проекта е „Развитие на местната общност” с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, в изпълнение на договор РД11-00-338/20.12.2017 г. с Министерство на културата. Обединени от любовта към родния край, чрез активното участие на местната общност и с доброволчеството на младите хора от Карлово и общината, ще се опитаме да „изплетем” отново невидимата нишка между библиотеката, книгата, любознанието и хората.

Проектът предвижда насърчаване на четенето сред местната общност от всички възрасти чрез изграждане на стабилно партньорство между Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров”, Карлово и младежкото НПО „Млади, активни, креативни” и използване на иновативни и креативни методи в четенето.

Поставените цели са: привличане на младежи, които ще бъдат обучени в ценностите на доброволчеството и ще се разчита на тях при изпълнението на всички дейности, заложени в проекта; проучване на нагласите и мнението на местните жители на община Карлово, относно мястото, ролята и предлаганите услуги от Общинската библиотека и читалищните по места чрез онлайн анкети; насърчаване на четенето и любовта към книгата сред най-малките жители Карлово чрез създаване на „библиотеки без стени”;изработване на „преносими къщички за книги”, които ще бъдат подарени в детските градини в Карлово; популяризиране на „Къщичките за книги” сред децата от детските градини чрез метода „Чети, слушай и рисувай” и привличане на нови посетители на библиотеката чрез интерактивния метод „Живи библиотеки”.

Проблемът е битуващият стереотип в малките населени места, че библиотеките са онези затворени пространства пълни със стари книги. Децата и подрастващото поколение все по-често използват съвременните технологии - компютри, таблети, смартфони за набиране на информация и гледане на филми и по-рядко влизат в библиотеката и посягат към книгата. С този проект бихме искали да променим нагласите на хората и да ги убедим, че съвременните библиотеки предлагат много модерни услуги, нови интересни книжки и различни четива за малки и големи. Библиотеките са и местата за срещи, обществени дискусии и намиране на нови приятели.

Подарените „Къщички за книги” ще останат в детските градини след приключването на проекта, което ще допринесе за устойчивостта на постигнатите резултати. Ангажираността на учителите и децата да поддържат набор от разнообразни книжки в тях ще допринесе за насърчаване на ранното детско четене и изграждане на самосъзнание на децата да пазят книжките. Дейностите по проекта ще привличат трайно новите потребители на предлаганите библиотечни услуги. Идеята е създадените добри практики да бъдат мултиплицирани от други библиотеки, с което ще се допринесе за разчупването на установените в обществото стереотипи за остарелите библиотечни услуги. И след приключване на проекта библиотеката и сдружението ще продължат да си партнират и да организират разнообразни дейности сред деца и младежи, с които да ги насърчават да четат и активно да ползват предлаганите библиотечни услуги.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче