Секции

23 September 2018 12:07

Румяна Герчева: Нека си предаваме доброто един на друг

„Във всяка моя работа - кукла или пано съм вплела нишка конец с благослов за добро. Нека си предаваме доброто един на друг“, каза Румяна Герчева, майстор на художествени занаяти, при откриване на самостоятелна изложба, с изделия от плъстена вълна, в Бухаловия хан в Карлово. Според авторката на изложбата, Карлово е най- хубавата част от България. Тук е от българско по-българско и затова тя с радост е приела поканата за самостоятелна изложба в града на Апостола.

Румяна Герчева е член на Регионална занаятчийска камара в Шумен. Нейната гостуваща изложба представя автентични кукли и пана, изработени по технология плъстена вълна. Уникалните кукли са с костюми от всички фолклорни области в България. Авторката започва да се занимава с изработката им, провокирана от етнографска карта на България, дело на Христо Вакарелски /фолклорист и етнограф/, разположена в Шуменската регионална библиотека, където тя работи 18 години. Впечатлена от българските национални костюми тя решава да намери начин да ги покаже на повече хора. Така се раждат куклите, облечени в абсолютно автентични носии. Детайлите са майсторски изпипани до най-малката подробност.

Румяна Герчева е автор на книга пособие „Баба ме научи“. Първата част на изданието представя характерните особености на шуменската, карловската и добруджанската носия, а втората видовете забраждания и накити.

Изложбата бе открита от зам.- кмета на община Карлово Антон Минев. Да уважат авторката и нейните нетрадиционни творби дойдоха секретарят на общината Стефан Стефанов, общински съветници, учители и много граждани.

Изложбата ще гостува в Бухаловия хан в Карлово до 30 май 2018 година.Днес Ви питаме:

Готови ли сте за новата учебна година?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Понякога да си добре възпитан означава просто да търпиш лошото възпитание на другите.


Хорас Джексън Браун