Секции

26 April 2024 00:17

Румяна Герчева: Нека си предаваме доброто един на друг

„Във всяка моя работа - кукла или пано съм вплела нишка конец с благослов за добро. Нека си предаваме доброто един на друг“, каза Румяна Герчева, майстор на художествени занаяти, при откриване на самостоятелна изложба, с изделия от плъстена вълна, в Бухаловия хан в Карлово. Според авторката на изложбата, Карлово е най- хубавата част от България. Тук е от българско по-българско и затова тя с радост е приела поканата за самостоятелна изложба в града на Апостола.

Румяна Герчева е член на Регионална занаятчийска камара в Шумен. Нейната гостуваща изложба представя автентични кукли и пана, изработени по технология плъстена вълна. Уникалните кукли са с костюми от всички фолклорни области в България. Авторката започва да се занимава с изработката им, провокирана от етнографска карта на България, дело на Христо Вакарелски /фолклорист и етнограф/, разположена в Шуменската регионална библиотека, където тя работи 18 години. Впечатлена от българските национални костюми тя решава да намери начин да ги покаже на повече хора. Така се раждат куклите, облечени в абсолютно автентични носии. Детайлите са майсторски изпипани до най-малката подробност.

Румяна Герчева е автор на книга пособие „Баба ме научи“. Първата част на изданието представя характерните особености на шуменската, карловската и добруджанската носия, а втората видовете забраждания и накити.

Изложбата бе открита от зам.- кмета на община Карлово Антон Минев. Да уважат авторката и нейните нетрадиционни творби дойдоха секретарят на общината Стефан Стефанов, общински съветници, учители и много граждани.

Изложбата ще гостува в Бухаловия хан в Карлово до 30 май 2018 година.



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче