Румяна Герчева: Нека си предаваме доброто един на друг

„Във всяка моя работа - кукла или пано съм вплела нишка конец с благослов за добро. Нека си предаваме доброто един на друг“, каза Румяна Герчева, майстор на художествени занаяти, при откриване на самостоятелна изложба, с изделия от плъстена вълна, в Бухаловия хан в Карлово. Според авторката на изложбата, Карлово е най- хубавата част от България. Тук е от българско по-българско и затова тя с радост е приела поканата за самостоятелна изложба в града на Апостола.

Румяна Герчева е член на Регионална занаятчийска камара в Шумен. Нейната гостуваща изложба представя автентични кукли и пана, изработени по технология плъстена вълна. Уникалните кукли са с костюми от всички фолклорни области в България. Авторката започва да се занимава с изработката им, провокирана от етнографска карта на България, дело на Христо Вакарелски /фолклорист и етнограф/, разположена в Шуменската регионална библиотека, където тя работи 18 години. Впечатлена от българските национални костюми тя решава да намери начин да ги покаже на повече хора. Така се раждат куклите, облечени в абсолютно автентични носии. Детайлите са майсторски изпипани до най-малката подробност.

Румяна Герчева е автор на книга пособие „Баба ме научи“. Първата част на изданието представя характерните особености на шуменската, карловската и добруджанската носия, а втората видовете забраждания и накити.

Изложбата бе открита от зам.- кмета на община Карлово Антон Минев. Да уважат авторката и нейните нетрадиционни творби дойдоха секретарят на общината Стефан Стефанов, общински съветници, учители и много граждани.

Изложбата ще гостува в Бухаловия хан в Карлово до 30 май 2018 година. 

Новини от региона:

Открита сцена „Малък съм или голям, аз за Левски знам“ проведе Национален музей „Васил Левски“

Министър Румен Порожанов идва в Карлово за среща с розопроизводители

Кметът д-р Кабаиванов с изнесена приемна в Дъбене

В Карлово се проведе Трудова борса 2018 (видео)

"Розово вълшебство" с фотограф Милена Миладинова

Розоберът в Карловско е в разгара си, а розопроизводителите са недоволни от изкупната цена (видео)

Наградиха победителите в конкурс „ Ако бях учител……“

Още...

Днес Ви питаме:

Намирате ли време за четене на книги?

Да

Не

Нямам мнение

 
Културен афиш
Изтегли си късметче
Начало
Политика
Криминални
Икономика
Общество
Здраве
Култура
Спорт
Любопитно
Галерия
Актуално
Моят обектив
Откровено с
Изкуство и традиции
Вива академия
Спортен кадър
Справочник
Културен афиш
Времето
Камера на живо
Гледай сега
За нас
Контакти
Архив

Когато отидох в училище ме попитаха: Ти какъв искаш да станеш като пораснеш? И аз написах: Щастлив. Те ми казаха, че не разбирам задачата, а аз им казах, че не разбират живота.


Джон Ленън