Секции

26 March 2019 23:13

ЕС предупреди, че времето за компромис за условията на Брекзита изтича

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит информира Съвета по общи въпроси, че не е постигнат значителен напредък в преговорите с Великобритания, а времето за договаряне на споразумение за условията на развода изтича неумолимо. Съюзът очаква да види от Обединеното кралство значителни отстъпки по спорните въпроси като границата между Република Ирландия и Северна Ирландия.

Мишел Барние – главен преговарящ на ЕС за Брекзит:

„Бих казал, че има много малък напредък в преговорите за Брекзит от март насам. Отсега до юни остават по-малко от два месеца и никой не трябва да подценява ключовия Европейски съвет през юни, защото както често казвах досега: Времето изтича“.

Екатерина Захариева – председател на Съвета по общи въпроси:

„Очакваме по-голяма активност от правителството на Обединеното кралство през следващите седмици. Октомври е само след пет месеца, а някои ключови въпроси, свързани с Брекзит, все още не са уредени. През юни се нуждаем от съществен напредък за Ирландия и по останалите спорни въпроси. Нашите граждани и предприемачи от двете страни на Ламанша се нуждаят от повече сигурност и по-предвидимо бъдеще“.

Смята се, че споразумението за Брекзит, включително за режима по границата между Република Ирландия и Северна Ирландия, трябва да бъде уредено до октомври, за да остане достатъчно време за ратифицирането му от парламентите на държавите членки и влизането му в сила през март догодина. Тогава Великобритания ще напусне Европейския съюз.

Барние допълни, че британските компании няма да бъдат повече пряко свързани в новата европейска сателитна навигационна система Галилео след Брекзит, но Великобритания ще получи право на достъп до нейния сигнал.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Купуват ли си нездравословна храна Вашите деца?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче