Секции

26 April 2024 14:18

Розоберът в Карловско е в разгара си, а розопроизводителите са недоволни от изкупната цена (видео)

Розопроизводителите от Карловско са силно разочаровани от началната изкупна цена на розовия цвят този сезон. Те са категорични, че трудът, който полагат през цялата година, за да се грижат за масивите с маслодайна роза е непосилен. Затова цената на килограм розов цвят не трябва да бъде обидно ниска.

Много от хората реагираха и за найлоновите чували, защото на кантарите при тегленето на набраните рози от днес, 16 май, за всеки чувал се отбива по 300 г, вместо по 200 г от теглото, както е било в началото на кампанията.

За Карлово Тв Зара Клисурова – председател на Националния съюз на производителите на етерично-маслени култури в България обясни, че в предишни години парите за килограм розов цвят са били изкуствено завишена. Според нея не се очаква цената да върви нагоре, дори в пиковите моменти може съвсем малко да падне.

Розопроизводителят Георги Йовков е категоричен, че държавата трябва да се намеси и да наложи правила в бранша. Според него, ако това не се случи и розопроизводителите не се подкрепят от Министерството на земеделието, то традиционен поминък за хората от Розовата долина може да бъде загубен.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче