Секции

29 March 2024 14:29

28-те страни от Европейския съюз приеха обща декларация

София беше домакин на историческата среща на върха ЕС – Западни Балкани. Събитието бе кулминацията на нашето председателство на Съвета на ЕС. Министър-председателят Бойко Борисов посрещна държавните и правителствените ръководители сутринта в НДК.

Както знаете на срещата на върха не присъства испанският министър-председател Мариано Рахой заради участието на Косово. Мадрид и още 4 държави-членки не признават независимостта на Прищина.

Срещата продължи близо пет часа и завърши със семейна снимка пред НДК. Днес е приета обща декларация, която е от името на 28-те страни от ЕС в това число и Испания. Към нея има и приоритетна програма от София. В документа е записано, че ЕС потвърждава недвусмислената си подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани.

В софийската програма се акцентира върху засилване на подкрепата за съдебната реформа и усилията за борба с корупцията и организираната престъпност, включително изграждане на капацитет за превенция на корупцията. Активизиране на съвместната работа за борба с тероризма и предотвратяване на радикализацията и насилствения екстремизъм, в съгласуваност с инициативата за борба с тероризма в Западните Балкани. Засилване на сътрудничеството в областта на миграцията и управлението на границите.

Стартира се и нов пакет от проекти в областта на свързаността. За него са необходими 30 милиарда евро, от които 10 милиарда ще бъдат отпуснати от бюджета на ЕС, съобщи малко по-рано председателят на ЕП Антонио Таяни.

Предвидено е и споразумение за разбирателство за газопреносната връзка България—Сърбия. Стартира се и програма в областта на цифровите технологии за Западните Балкани, включително пътна карта за улесняване на понижаването на цените на роуминга.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче