Секции

23 April 2024 20:30

Академията за гражданско образование в Клисура

Професионална гимназия по икономика "Тодор Влайков" - гр.Клисура реализира съвместна инициатива с Академията за гражданско образование - гр.София. На 23 април, 14 май и 15 май 2018 г. се проведоха срещи и дискусии с юристите от Академията, които дискутираха с учениците от гимназията по темите:

1. Държавата и върховенството на закона. Разделение на властите. Свобода и справедливост.

2. Избори. Защо да гласуваме? Гражданите и техните организации.

3. Престъпленията и нарушенията в правото. Отговорност.

4. Човешки права. История и значение.

5. Дискриминация.

6. Свобода на словото.

Академията е проект на студенти по право от СУ „Св. Климент Охридски“, обединени в сдружение „Академия за гражданско образование“. Тя започва в град София през учебната 2016/2017г. като курс от дискусии, провеждан в сградата на Софийския университет. Водещи на дискусиите са възпитаници на Юридическия факултет, които обсъждаха с ученици 10-12 клас теми, свързани с държавата, институциите, човешките права, престъпленията, нарушенията, отговорностите, свободното слово.

През учебната 2017/2018г. поради големия интерес проектът се разраства и извън столицата. Екипът посещава градовете Гоце Делчев, Враца, Видин, Кюстендил и Горна Малина.

Насочен е към млади личности, които искат да разбират по-добре света около тях и да научат как функционира обществото ни, да бъдат активни граждани, запознати с правата си и готови да помагат на общността.

В рамките на дискусиите се стремят да провокират учениците да мислят критично, да заемат позиция по конкретни казуси и да видят практическата страна на проблеми, които често ги засягат в ежедневието.

Основен партньор на инициативата е студентският клуб на юриста „Теодор Пиперков“към Софийския университет. Голяма част от лекторите в Академията са именно студенти- членове на клуба.

Инициативата се подкрепя и от Юридическия факултет на Софийския университет.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Ако си построил замъци във въздуха, не означава, че си работил напразно; те са точно там, където трябва да бъдат, просто изгради основи под тях.


Хенри Дейвид Торо