Секции

26 April 2024 21:49

„Илинденска Македония“ най-вероятно ще бъде името на македонската държава

„Илинденска Македония“. Според дипломатически източници и медии в Македония, това е името на македонската държава договорено между премиера Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас. Българският министър на отбраната Красимир Каракачанов също потвърди, че това е договореното име. Двамата премиери обаче трябва да предложат името на обсъждане в своите държави. Вероятно ще се наложат и промени в конституцията на Македония – обяви говорител на гръцкото правителство – защото конституционният й съд може да отсъди, че премиерът не е имал право да подпише конкретния договор.

В продължение на десетилетия името „Македония“, което освен македонската държава обозначава и област в северна Гърция, известна като Егейска Македония, беше предмет на спор между двете държави и препятствие пред възможността на Македония да кандидатства за влизане в НАТО и в Европейския Съюз поради гръцкото право на вето.

След срещата на високо равнище в София между държавници от Европа и Западните Балкани, Зоран Заев и Алексис Ципрас заявиха, че са на път да намерят такова име на македонската държава, което да удовлетворява и двете страни. И това по всяка вероятност е името „Илинденска Македония“.

То препраща към героичните дни на Илинденското въстание за освобождение на Македония от турско владичество, избухнало през 1903 година и ръководено от Вътрешно-Македоно-Одринската Революционна организация. Във въстанието участват и много български офицери, а след потушаването му по данни МВРО 30 000 души от засегнатите области бягат в България.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Да обясняваш на някого какво означава даден символ е като да му казваш как трябва да го кара да се чувства музиката.


Дан Браун