Секции

24 April 2024 05:38

Правителството внесе в парламента предложението за рестарт на проекта АЕЦ „Белене“

Конкретни предложения за възможната реализация на активите на проекта за АЕЦ „Белене“, включително и отделяне на активите и пасивите в отделно юридическо дружество. Това съдържа внесеният в парламента доклад на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. С него се предлага да бъде вдигнат наложения мораториум върху проекта АЕЦ „Белене“ и той да бъде реализиран на пазарен принцип. Петкова призова решението за това трябва да бъде взето без партийни пристрастия, а с конструктивни дебати.

Теменужка Петкова – министър на енергетиката:

„Да се даде една наистина ясна визия за това какво следва, ако тръгнем в посока реализация, какво следва, ако не тръгнем в тази посока, и да може наистина да се вземе едно прагматично решение в интерес на българските граждани и българския бизнес“.

Вече е ясно, че китайската държавна енергийна компания има интерес към строителството на АЕЦ „Белене“. Министър Петкова обаче не изключи възможността, ако Народното събрание вдигне мораториума, втората атомна централа да бъде изградена и като Балкански проект. Тази идея беше лансирана от премиера Борисов през февруари в Лондон по време на инвестиционен форум на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Теменужка Петкова – министър на енергетиката:

„Аз мисля, че идеята за Балкански проект е много добра идея и тя е напълно осъществима, но разбира се всичко зависи от това какво ще реши суверенът“.

Държавата планира да има блокираща квота от 34 % в проекта, заяви преди дни вицепремиерът Томислав Дончев. Страната ни ще участва с активите, които вече са закупени и са на стойност над 3 милиарда лева. Нови инвестиции няма да бъдат правени. Няма да бъдат давани и гаранции за изкупуване на произвежданата от втората атомна централа електроенергия. Сега предстои да бъде направена нова оценка колко би струвало нейното изграждане. Последната е дело от екип на БАН и показва, че АЕЦ „Белене“ би струвала 20 млрд лева. По думите на Петкова обаче тя не е актуална.

Теменужка Петкова – министър на енергетиката:

„Актуална оценка означава пазарна оценка, тоест ние трябва да видим колко струват тези активи сега. Българската академия на науките залага максимално високи разходи за проекта. Тоест това е таванът, който може да е като разходи. Разбира се, ако се стартира такава процедура за избор на стратегически инвеститор, ще предстоят преговори, разговори и целта ще е цената и разходите да се минимизират, доколкото е възможно“.

Процедурата по отделянето на активите и пасивите на АЕЦ „Белене“ от НЕК в отделно юридическо дружество, вече е в ход.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче