Секции

20 June 2019 11:54

Министър Румен Порожанов идва в Карлово за среща с розопроизводители

На 19 май (събота) от 10,00 ч. в зала „Васил Караиванов“ на община Карлово министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще се срещне с местни розопроизводители и кметове на населени места, във връзка с ниските изкупни цени на розовия цвят и проблемите с изкупуването на тазгодишната реколта. Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, уговори срещата с министъра, след като днес той се срещна с протестиращи местни розопроизводители в с. Розино. По време на срещата, кметът алармира министъра за ситуацията и поиска спешна среща с него, на която да бъде обсъдено как да се спаси реколта 2018, защото производството в момента е в своя пик. На срещата в събота, кметът ще постави въпросите за двойно по-ниските изкупни цени и неизкупуването на розовия цвят от прекупвачите. Д-р Кабаиванов ще поиска да бъдат обсъдени краткосрочните и дългосрочни мерки, които да бъдат взети, за да се защитят интересите в бранша, една от които е приемане на Закон за розата.

Днес д-р Кабаиванов обсъди с ръководството на „Българска роза“ АД Карлово проблемите на тазгодишната кампания, като се запозна с тяхното становище.

В село Розино местни розопроизводители протестираха срещу ниските изкупни цени и неизкупуването на продукцията от розов цвят. Те блокираха подбалканската линия, като на всеки половин час пропускаха движението за 15 минути и изсипаха рози по пътя в знак на протест.

Вчера в Карлово също спонтанно се събраха розопроизводители от населените места от общината, които поискаха съдействие от местното ръководство и защита на техните интереси във връзка с ниските изкупни цени на розовия цвят.

Във връзка с предполагаемото блокиране на пътища от розопроизводители и техния справедлив протест, кметът се обръща с призив към собствениците на розови масиви: „Протестът ви е справедлив и аз ви подкрепям. Призовавам ви с вашите действия да не възпрепятствате свободното придвижване на другите граждани, които нямат вина за създалата се неблагоприятна ситуация.“

Днес Ви питаме:

Бихте ли почивали на родното Черноморие?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Музиката дава израз на онова, за което не могат да бъдат открити думи, но не може и да остане премълчано.


Виктор Юго