Секции

25 April 2024 08:13

Земеделският министър Порожанов: Правим възможното да решим проблема с розите (видео)

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се срещна с местни розопроизводители във връзка с ниските изкупни цени на розовия цвят и проблемите с изкупуването на тазгодишната реколта. Срещата бе организирана със съдействието на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. В нея участие взеха народният представител Веска Ненчева, представител на ръководството на „Българска роза“АД, кметове на населени места, общински съветници, представители на браншови организации на етерично-маслените култури.

При откриване на срещата, д-р Кабаиванов заяви, че проблемите в този бранш са се трупали в последните няколко години и те са в целия процес-от посадъчния материал, през технологията на производство, през взаимоотношенията между розопроизводители и розопреработватели, до износа на крайния продукт на европейските и световните пазари. Сега целта е натрупаните проблеми да намерят своето решение.

По думите на земеделския министър Порожанов през последните две години има нарастване на площите с рози с близо по 10 процента. В момента се обработват над 400 хиляди декара розови насаждения.През 2016г. и 2017г. цените са били много добри, защото и международните пазари са имали своята добра конюктура. Според него „българското розово масло се компрометирало постепенно в произведено розово масло, което не е с български розов цвят. Ние произвеждаме розов цвят за малко над 3000 тона розово масло, реално България продава два пъти повече на базата на вносни продукти със съответни химически добавки. Това трябва да се регламентира и да се преустанови тази практика. Затова по най-спешния начин да се подготви съответната нормативна уредба, дори закон. В момента има количества в българските дистилерии, които не са реализирани от предходни години. Също проблем при част от производителите е, че те нямат договори за изкупуване, някои от тях не са регистрирани и като земеделски производители.“

Министър Порожанов съобщи, че утре в Министерството на земеделието, храните и горите свиква среща със собственици на всички дестилерии, които изкупуват розовия цвят, за да дискутират създалата се ситуация и кани розопроизводителите и кметовете на населени места, също да присъстват на нея.

От Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслените култури връчиха Отворено писмо на министър Порожанов, което е адресирано до премиера Бойко Борисов и редица институции. В него розопроизводителите от общините Карлово, Сопот, Казанлък и Пазарджик настояват „за помощ и подкрепа и по причина, че това е основен поминък на голяма част от хората, живеещи в Розовата долина…Молим за Вашето съдействие за решаване на проблема в посока-подпомагане на производителите, чрез защитно субсидиране на отрасъла , откриване на пазари, както и поставяне на проблема ни пред Европарламента и Комисия по земеделие в Брюксел.“

Министър Румен Порожанов и кметът д-р Емил Кабаиванов отидоха на розовите масиви край Карлово и Баня и на място се срещнаха с протестиращите розопроизводители. В резултат на проведените разговори блокадата бе вдигната и движението по всички пътища в община Карлово е освободено.



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче