Секции

16 April 2024 15:57

31 творци участват в конкурса „Карловската маслодайна роза-традиция, символ, труд и красота“

31 творци участват в конкурса „Карловската маслодайна роза-традиция, символ, труд и красота“. Той е организиран от Исторически музей-Карлово и се осъществява по идея на Юрка Райчева - художествен директор на Клуба за UNESCO “Пирея и островите в Гърция“. Нейна е и инициативата за реализирането на изложбата ,,С аромат на рози” в българското посолство в Атина.

В конкурса за карловската маслодайна роза имаха право да участват всички желаещи без възрастови ограничения лично или по интернет в модулите:

1. Приложно изкуство /изработване на картички, моделиране на рози с различна техника и материали, апликации, тъкани и др./;

2. Изобразително изкуство- живопис, дърворезба, графика;

3. Фотографии – цветни, чернобели.

В конкурса се включиха произведения, изпълнени в разнообразни традиционни и съвременни техники от Пловдив, Добрич, Бургас, Варна, Атина, София, с. Рибарица, Ловешко, с. Гецово Софийско, с. Каравелово, с. Климент, Карлово и Сопот. Най-многобройната група от участниците е от „Сдружение на занаятчиите“ - с. Каравелово, а най-младите участници са на 7 години.

Особено атрактивна е творбата на карловския художник Димитър Бакърджиев „Царица Роза–Карлово 2017 г. Восъчна фигура“ - първата восъчна фигура на царицата в историята на Празника на розата, която той е предоставил временно на музея до 31 май 2018 г.

Имената на отличените творци ще станат известни по време на откриването на изложбата от 11:00 часа в деня на Празника на розата на 26 май 2018 г.

Изложбата ще продължи от 26 май до 10 юни 2018 г.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче