Секции

26 April 2024 06:32

Карлово тържествено чества 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост (видео)

С вдигане на националния флаг започна тържественото честване на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, на централния площад в Карлово. Празничното утро бе организирано от община Карлово и бе с активното участие на ученици от местните училища и солисти от музикална формация „Карловойс“.

Сред официалните лица на Празничното утро бяха кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, заместник-кметове, общински съветници. Присъстваха учители, родители, ученици, много граждани.

Слово за празника произнесе заместник-кметът Антон Минев. По думите му, „всяка година 24 май идва с блясъка на своята тържественост, пренесъл възрожденския дух през вековете, утвърдил се като най-българския празник. Това е Денят на буквите, на просветата, на духа, защото „и ний сме дали нещо на светът и на вси Словене книга да четът“. Минев подчерта, че: „ В този ден се прекланяме и пред учителите, които с душа и слово, всеотдайно и неуморно изграждат духовната крепост на знанието на нацията. И нека учениците израснат достойни, грамотни и одухотворени българи. Такива, от които страната ни има нужда в момента.“

Празничното утро завърши с българско хоро.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче