Секции

24 April 2024 03:57

Възпитаниците на Пловдивската семинария завършват престижни учебни заведения и се реализират успешно

Пловдивската духовна семинария „Св.Св. Кирил и Методий“ е средно общообразователно училище с прием след 7-и клас и 5-годишен курс на обучение. Духовната семинария в Пловдив осигурява за своите ученици: пълен пансион; безплатно хранене – закуска, обяд и вечеря; Wi-Fi; безплатни учебници и помагала; стипендии; лекарски и стоматологичен кабинет; тенис и фитнес зали.

Дипломите от Пловдивската духовна семинария са официално признати от Министерството на образованието и науката /МОН/ и с тях може да се кандидатства навсякъде в България и чужбина. Голяма част от възпитаниците на Семинарията завършват престижни учебни заведения и се реализират като висши духовници, свещеници, университетски преподаватели, адвокати, лекари, учители, икономисти и други.

Учениците получават задълбочена и качествена подготовка по: общообразователни предмети, богословски дисциплини, богослужебна практика, класически езици – латински и старогръцки, английски и руски език, информатика и информационни технологии.

Завършилите семинаристи могат да продължат образованието си в Православна духовна академия „Св. Св. Кирил и Методий“, като онези от тях, които имат общ успех добър (4) ще бъдат приемани без изпит.

Документи за кандидатстване:

 Православно свидетелство за Свето кръщение

 Свидетелство за основно образование

 Препоръчително писмо от Епархийския архиерей

 Медицинско свидетелство, медицински картон

 Автобиография

 Молба до Ректора на Семинарията по образец

Прием на документи: от 16.06 до 23.06.2018 г., от 09 - 17 ч. на място в Семинарията.

За контакти: 4000 гр. Пловдив, бул. „Шести септември“ №181, тел. 0893 32 66 79, 032 66 43 54, www.seminaria.bg

Пловдивската духовна семинария „Св.Св. Кирил и Методий“ води началото си от 1878 г. когато по настояване на Екзарх Йосиф е основано свещеническо училище в Прилеп. След преместване в Одрин, а по-късно и в Цариград, през 1915 година Семинарията се установява в Пловдив. През 1950 г. Пловдивската семинария се слива със Софийската и тогава са преместени в Черепиш. След 40-годишно прекъсване, през 1990 г., учебният процес отново е възстановен в Пловдив.

Семинарията се помещава в пансионатен комплекс с обособени в него учебна част, спални помещения и свързани с характера на училището помощни звена: библиотека, столова, параклис, концертна зала.

Учениците могат да се включат в следните извънкласни дейности: хоров състав за изпълнение на източноцърковни песнопения, инструментално-музикален състав за изпълнение на народна музика, участия в спортни състезания, екскурзии.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче