Секции

28 March 2024 15:57

Премиерът Бойко Борисов ще бъде на аудиенция при папа Франциск

Днес е вторият ден от визитата на българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов в Рим. Поводът е отбелязването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. За днешния ден е предвидена аудиенция при папа Франциск.

Това е една традиция, която датира от 70 години на 20 век. Прието е по случай 24 май държавната делегация, която посещава гроба на св. Кирил в Сан Клементе в Рим, да бъде на визита и при светия отец. Тази година със жребий заедно с делегацията при главата на Римокатолическата църква ще бъдат и трима журналисти от България. На срещата с папа Франциск ще присъстват Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, директорът на Института по исторически изследвания към БАН доц. Даниел Вачков и директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров.

По традиция премиерът Бойко Борисов ще поднесе на светия отец и подаръци от България. Това са картина на свети Иван Рилски, дело на художника Павел Матев, уникално копие на Лондонското четвероевангелие на цар Иван Александър и разсад на 33 български рози от Казанлък, които ще бъдат засадени в градините на Ватикана. За четвърти път Бойко Борисов е на посещение във Ватикана, и за 2-ри ще се срещне с Папа Франциск. Предишната им среща беше през 2015 година. След аудиенцията при светия отец премиерът ще се срещне и с държавния секретар на Ватикана, негово високо преосвещенство кардинал Пиетро Паролини.

От вчера в италианската столица са и нашите специални пратеници Ани Балджиян и Николай Куменов, който следят посещението на правителствената делегация в Рим.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче