Секции

26 April 2024 02:16

На празника на розата в Карлово дойдоха много гости от страната, Европа и Азия (видео)

Празникът на розата в Карлово започна с древния ритуал „Розобер” в градините с маслодайното цвете край града. Тазгодишната Царица на розата бе посрещната с народни песни и танци, а многобройните гости с хляб,сол и букетчета от рози. Гайдарски оркестър и фолклорни певчески колективи подканяха всички с мелодии и песни да се включат в розобера. Миналогодишната Царица Христина Караколева връчи короната на Царица на Розата-Карлово 2018 Ива Тонкова.

С шествие Царицата на розата пристигна на площад „20-ти юли”. В него участваха гайдарски състав от Калофер, фолклорни певчески колективи и кукерски състави от кв. Сушица и селата: Горни Домлян, Войнягово, Каравелово и Дъбене. Балетна школа Гранд Фуенте, малките розички, участничките в Конкурса „Царица на розата“ през годините назад, мажоретен състав при СУ „Васил Левски”, Военен духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада и танцов състав от побратимения на Карлово град Осио Сотто/Италия/ също се включиха в празника.

На централния площад кметът на общината д-р Емил Кабаиванов посрещна Царицата на розата, поздрави гостите от страната, Европа и Азия и връчи 24-каратова златна роза на Ива Тонкова. Царицата на Розата благослови града и Розовата долина.

Програмата продължи с фолклорен танцов спектакъл „Празник в Розовата долина”. Участие в него взеха: детски танцов състав и фолклорен ансамбъл „Розова долина” при НЧ „Васил Левски 1861г.”-Карлово, фолклорен ансамбъл „Седенчица”-Пловдив, ансамбъл при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив.

Празникът продължи в Историческия музей с откриване на изложба с творбите на участниците в конкурса „Карловската маслодайна роза – традиция, символ, труд и красота“ и представяне на дигитална изложба на всички участвали автори и произведенията им. Тук и в Бухаловия хан пред гостите бе демонстрирано розоварене и всеки имаше възможност да дегустира продукти от маслодайна роза: сок от рози, гюлова ракия, розов ликьор, сладко от рози,кисело мляко с листенца от маслодайното цвете и други.

По повод Празника на розата поздравителни адреси бяха изпратени от министъра на туризма, от кметовете на София, Пловдив, Бургас, Ловеч, Троян, Самоков, Първомай и Елин Пелин.

Официални гости бяха народните представители Веска Ненчева и Георги Търновалийски; посланиците на Япония, Куба, Полша, Израел, Словакия и Русия; Владимир Писанчев – генерален консул на Република България в Солун/Гърция/, Веселка Караиванова - подуправител на НОИ, генерал-майор Груди Ангелов – началник на ВА „Г.С. Раковски“, полковник Костадин Добрев – зам.-командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, подполковник Мерудийски-началник в.ф 22680; официални делегации от Осио Сотто/Италия/, Конин/Полша/, Мураяма/Япония/, представители от Асоциация „Царици на Розата“; Боян Ботйов-председател на общонародна фондация „Христо Ботев” и други.

Много карловци и гости от страната, както и организирани туристически групи от Япония, Италия, Испания, Франция, Китай, Холандия и други се включиха в Деня, посветен на розата.

Празникът продължи с изпълненията на фолклорен състав „Ритмозио” от гр. Осио Сотто/ Италия/, Военен духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада, Йоана Димитрова и „4 меджик” – Х Фактор сезон 2017.

/Снимки от събитието ще намерите в Галерия./



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Всичко почива в крайна сметка на факта, че всеки може да разбере онова, което е единосъщностно с него.


Шопенхауер