Секции

28 March 2024 16:55

Розопроизводители в очакване на компенсации

Фирмите, които изкупуват розовия цвят започнаха да подписват договори с розопроизводители от Карловската розова долина. Самите розопроизводители освен двустранния договор трябва да декларират предаденото количество розов цвят през настоящия сезон и сумата, която са получили на база средна цена от кампанията. Въз основа на тези документи те ще могат да кандидатстват за подпомагане, заради изключително ниските цени на изкупуване на маслодайната роза този сезон. Право на допълнителни пари, само за тази година, ще имат и малките розопроизводители, които не са регистрирани като земеделски производители.

Това стана възможно след срещите на омбудсмана Мая Манолова с розопроизводители. За 90 стотинки на всеки килограм розов цвят настоява омбудсманът. „Моето настояване към министъра на земеделието е да осигури минимум 16 милиона лева, което означава по 90 стотинки до един лев подкрепа от програмата ДеМинимис за всеки килограм рози."

Манолова ще настоява помощи да получат и нерегистрираните дребни производители само срещу деклариране на площите, които обработват. Тя е категорична, че „те биха могли да платят осигуровки само за няколко месеца, в които трае кампанията и така бизнесът ще излезе на светло."

На 30 май всички въпроси, свързани с отглеждането и преработката на българската маслодайна роза, ще бъдат представени пред комисията по земеделие в парламента.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче