Секции

01 May 2024 23:26

В Карлово представиха книгата „За честта на пагона и в служба на отечеството“ (видео)

Книгата „За честта на пагона и в служба на отечеството“ с автор Райна Каблешкова бе представена във Военния клуб в Карлово. Срещата бе организирана и със съдействието на общинската организация „Васил Левски“ на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

„Книгата е малка енциклопедия на военната слава на Копривщица“- каза при представянето й военният историк доц. д-р Петър Ненков. „В нея авторката извайва с особено майсторство образите на 17 прославени военноначалници, родени в Копривщица.“ Райна Каблешкова разказва също и за много копривщенски военни, участвали във войните за национално обединение и освобождение.

Самата авторка, потомка на видния копривщенски род Каблешкови, сподели: „ Тази книга костваше много усилия, но съм удовлетворена, че тя видя бял свят. Целта бе да се покажат не само копривщенските генерали, а и обобщеният образ на копривщенския войник.“

Райна Каблешкова е учен историк. Тя има сериозни проучвания в областта на етнологията, етнографията и Българското възраждане и е автор на повече от десет книги.

На представянето присъстваха военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада и от запасното войнство, общественици и граждани.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче