Секции

23 April 2024 17:17

Посланикът на Куба и народният представител Веска Ненчева откриха филиал на Асоциацията за приятелство България-Куба в Карлово

„По мое предложение, с подкрепата на Тамара Такова и Негово превъзходителство Педро Пабло Сан Хорхе Родригес, в Карлово бе открит филиал на Асоциацията за приятелство България – Куба“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Веска Ненчева. „Щастлива съм, че като член на парламентарната група за приятелство с Куба, имах възможността да поканя в гр. Карлово Негово превъзходителство Педро Пабло Сан Хорхе Родригес и неговата съпруга“, допълни народният представител. Заедно с делегацията посетиха Национален музей "Васил Левски", където се запознаха с революционното дело на Васил Левски и изказаха своята почит към подвига на великия карловец. Негово превъзходителство Педро Пабло Сан Хорхе Родригес написа прочувствени думи в паметната книга, пред стъкленицата с косите на Левски. Гостите от Куба отдадоха почит и към друг наш голям революционер - Христо Ботев в гр. Калофер.

“Развълнуван съм, че толкова години след посещението на Фидел Кастро и аз посетих Карлово. Много бях чел за вашия град преди да дойда, но това, което видях и научих на място, обогати още повече познанията ми за него“, сподели развълнуваният посланик.

В розовите масиви край Карлово гостите бяха очаровани от аромата и красотата на българската маслодайна роза - красивият символ на България. По време на срещата бяха коментирани и съществуващите проблеми при розоизкупуването тази година. Веска Ненчева обясни, че проблеми имат своята история, натрупана назад в годините, поради липса на регулация от страна на държавата. „Познавайки тежестта на целогодишния труда и разговорите ми с розопроизводители през последните седмици, твърдя, че е необходим Закон за розата. Закон, който да защитава и интересите на розопреработвателите, но и интересите на розопроизводителите и с голяма грижа към малките розопроизводители, със засадени малко декари розови храсти. В района ни има много млади семейства, чийто основен доход е от засадените до 5 дка розови храсти“, подчерта Ненчева. Според нея, ако тази година държавата не поеме отговорността за достойното заплащане на техния труд, догодина едва ли те ще останат в селата да обработват масивите от рози и едва ли ще имаме повод да се радваме на Празник на Розата.

В "Бухаловия хан" беше мястото на официалната среща на кубинската делегация с карловската общественост. По стара българска традиция, гостите бяха посрещнати с хляб и сол. Опитаха и от прочутите местни продукти от роза – гюлова ракия, гюлов ликьор и гюлов локум. Председателят на Асоциацията за приятелство България-Куба Тамара Такова запозна присъстващите с основните задачи и цели на водената от нея и почетния председател Станка Шопова асоциация. „За мен е гордост и чест, че на поканата ми се отзоваха млади хора, които пряко се ангажираха с работа в Асоциацията. Това са ученици, участвали в конкурса "Куба - далечна и близка". Спечелените първи места в конкурса и посещението в Куба им дава и емоционалната нагласа да бъдат полезни за развиването на отношенията ни“, коментира Веска Ненчева. Тя подчерта, че заедно ще реализират идеята за паралелното изучаване на живота и делото на Васил Левски и Ернесто Че Гевара. „Негово превъзходителство Педро Пабло Сан Хорхе Родригес се ангажира да дари на Национален музей "Васил Левски" - Карлово книги на испански език, посветени на Апостола на Свободата“, допълни тя. Народният представител благодари, че тази среща е положила основите на добри и ползотворни отношения и за двете страни.

/Източник информация и снимка:plovdiv.bsp.bg/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче