Секции

25 April 2024 08:41

Българска роза – Карлово отбеляза своя 70-годишен юбилей (видео)

„Българска роза“ АД в Карлово е наследник и последовател на старите традиции и опит в производството на етерични масла и други натурални продукти.

През 1948 г на база съществуващите в Карловската долина дестилерии за преработка на етерично- маслени суровини се създава фабрика "Българска роза" - Карлово. Първоначално фабриката съществува като самостоятелна единица, но след създаването на ДСО "Фармахим", "Българска роза" преминава на негово подчинение. До 60-те години производството на "Българска роза" е сезонно и включва получаване на етерични масла - розово, лавандулово и ментово; на конкрети - розов и лавандулов, и на абсолю - розово и лавандулово. Нарастващите нужди на българската парфюмерия и козметика налагат производството на български синтетични ароматични вещества. Началото е поставено през 1967 г. с изграждането на цех "Синтези" в Карлово. През следващата година също в Карлово се обособява и цех за сапунени композиции, предназначени за ароматизиране на сапуни, детергенти и препарати на битовата химия. Създават се и две научни групи, които обслужват производството на синтетични ароматични вещества и композиции. В началото на 1973 г. започва внедряване на соуси и композиции за ароматизиране на тютюни и композиции за пасти за зъби.

През 1976 г. фабриките в Карлово, Казанлък, Пловдив, Горна Оряховица и Шумен се обединяват в Комбинат "Българска роза" с център град Карлово. В същата година се създава База за развитие и внедряване. Специалистите от базата решават текущи проблеми на производството и едновременно с това разработват и внедряват нови технологии и продукти. За същия период предприятието е основния производител на натурална розова вода и лавандулов спирт. През 1981 г. се внедрява и започва производството на серия фитошампоани.

В периода 1983 - 1996 г. фирма "Българска роза" претърпява няколко преобразувания.

През 1997 г. фирмата е приватизирана и преобразувана в Акционерно дружество.

От 2000 година започва разработването и внедряването на козметични продукти, с което се затваря цикъла от производство на суровини за парфюмерия и козметика до крайни продукти.

„Българска роза” АД разполага с високо квалифицирани инженерни кадри с дългогодишен стаж в тази област за разработване на козметични продукти съгласно съвременните световни тенденции. Всеки работещ във фирмата е изцяло отговорен за качеството на своята работа.

От 28.04.2001 год. в ,,Българска роза” АД е внедрена и функционира разработената система за управление на качеството, която е изградена в съответствие с изискванията на серията от международни стандарти ISO 9000 като отговаря на модела ISO 9001:2008. Фирмата притежава изпитвателна лаборатория /ИЛ/, получила своята първа акредитация от Комитета по стандартизация и метрология през 1994 година, съгласно БДС ЕN 45001:1993.

На 26 май 2018 г. „Българска роза“ празнува 70-тия си юбилей по време на „Празника на розата” в Карлово.

Като един от най-големите родни производители на розово масло „Българска роза” АД – Карлово е сред основните доставчици за парфюмерийните къщи в Грас, Франция. Всяка година с българското „течно злато“, както е известно розовото масло, две трети от големите парфюмерийни къщи в света произвеждат милиони парфюми. За последните години карловското дружество е доставило на водещите производители на парфюми масло от роза дамасцена, което е било вложено в парфюми на световноизвестни марки. Компанията има и собствени линии козметични продукти, които се изнасят, както в цяла Европа, така и в Китай, Виетнам, Южна Корея, САЩ, Русия, Австралия, Япония, Сингапур, Филипини и други. Луксозните линии козметика на „Българска роза” – Карлово са с качеството на най-скъпите и елитни световни брандове.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче