Секции

28 March 2024 23:53

Отбелязваме 142 години от героичната смърт на поета и революционер Христо Ботев

Отбелязваме 142 години от героичната смърт на великия български поет и революционер Христо Ботев. Традиционно точно в 12 часа на обяд в цялата страна ще зазвучат сирените за двеминутно преклонение пред Ботев и загиналите за свободата на България

„Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”. Това е най-честата асоциация, когато чуем името на поета и революционер Христо Ботев. Той е роден през 1848 година в Калофер в семейството на учителя Ботьо Петков и Иванка Ботева. През 1863 – а година с помощта на Найден Геров заминава да учи в Одеса, но две години по-късно е изключен от гимназията. Въпреки това Христо Ботев усърдно посещава българските библиотеки в Одеса и е назначен за учител в българското училище в бесарабското село Задунаевка. През 1867 – а се завръща в Калофер и започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци. По това време вестник „Гайда“, чийто редактор е Петко Славейков, публикува първото стихотворение на Христо Ботев „Майце си“. Ботев напуска окончателно Калофер през октомври 1867 – а година и заминава за Румъния, където известно време живее заедно с Васил Левски. През 1872 – а година започва активната му журналистическа дейност, като под неговата редакция започва да се издава революционния вестник „Знаме“. По време на Априлското въстание Ботев създава чета, заедно с която в румънския град Гюргево се качва да кораба „Радецки“, който на 17 май по стар стил акостира на българския бряг в Русе. Три дни по-късно след тежки боеве Ботев е пронизан смъртоносно от куршум и умира едва на 28 години.

В десетки градове на страната ще има възпоменателни церемонии. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, както и депутати ще участват в тържественото отбелязване на връх Околчица.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче