Секции

27 April 2024 05:49

ООН заседава извънредно заради насилието в Газа

Заради продължаващото насилие в ивицата Газа Общото събрание на ООН ще проведе извънредно заседание на 13 юни, сряда. Предстои да бъде разгледан проект на резолюция в защита на палестинците в Газа и на Западния бряг. За това са известени 193-те държави, членуващи в Генералната асамблея. Съобщава се, че арабските страни са се обърнали към председателя Мирослав Лайчак с молба за свикване на извънредно заседание.

Рияд Мансур – постоянен наблюдател за Палестинската автономия в ООН:

„Няма да се откажем от опитите си да намерим начин да защитим цивилното население, защото това е наш дълг. Палестинците в Газа и в окупирания Източен Йерусалим се нуждаят от защита срещу израелската агресия. Правим всичко възможно да си осигурим мнозинство в Съвета за сигурност на ООН“.

По информация от дипломатически източници, новият проект за резолюция е сходен с този, който беше отхвърлен в Съвета за сигурност на ООН с вето от САЩ. Не беше приет и проектът на американската страна, в който беше записано ,че отговорността за насилието по израелската граница е на радикалното палестинско движение „Хамас“.

В петък израелски войници убиха четирима палестинци и раниха стотици други, откривайки огън срещу демонстранти на границата между Израел и Газа.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче