Секции

20 June 2019 13:11

Немски експерти от Биосферен парк „Тюрингска гора“ бяха в Карлово и Калофер

Немски експерти, представители на Биосферен парк „Тюрингска гора“ бяха на тридневно посещение в новосъздадения Биосферен парк „Централен Балкан“. Те посетиха резерватите „Джендема“ и „Стара река“ (сърцева зона на Биосферния парк), запознаха се с културно-историческото наследство на Карлово и Калофер, потопиха се в атмосферата на розобера и розопреработката. Споделените от гостите впечатления са, че потенциалът на региона на Централен Балкан за създаване на модел за устойчиво развитие е значителен. Директорът на Биосферен парк „Тюрингска гора“ – Йорг Восхаге, изрази надежда, че очаква успешно партньорство с „Централен Балкан“.

Немските партньори посетиха трите зони на Биосферения парк – сърцева, буферна и преходна, в районите на общините Карлово и Павел баня. Програмата им включваше и участие в редовно заседание на Координационния съвет.

Гостите - представители на администрацията на Парка и на сертифицираните му партньори, представиха пред българските си колеги характеристиките на „Тюрингска гора“, механизмите за управление и сертифициране на производители и доставчици на продукти и услуги в условията на немското законодателство.

Отчитайки факта, че съгласно немските закони категорията „Биосферен парк“ е защитена територия с организирано и финансирано от регионалните администрации управление, колегите от Германия оцениха високо инициативата на Дирекция НП „Централен Балкан“ за създаване на нов тип партньорство между 7 администрации с цел осигуряване на легитимен управляващ орган на новосъздадения български Биосферен парк.

/Източник снимки: visitcentralbalkan.net/

Днес Ви питаме:

Бихте ли почивали на родното Черноморие?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче