Секции

01 May 2024 23:54

В Карлово представиха книгата „Ален мак самотен“ на Мерсия Макдермот

В понеделник вечер в Камерна зала на НЧ“Васил Левски-1861г.“ в Карлово бе представена книгата на британската авторка Мерсия Макдермот „Ален мак самотен“, посветена на живота на Димитър Благоев - основател на организираното социалистическо движение в България и на първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров. Произведението, излязло през 2014 година в родната й страна на английски език, а през 2017 година и у нас на български, е част от поредицата й за някои от най-бележитите българи - Васил Левски, Гоце Делчев и Яне Сандански.

В специално видео приветствие към читателите си, Мерсия Макдермот споделя: „Ален мак самотен“ е четвъртата от книгите ми, посветени на български революционери от международно значение. Мотивировката за тези биографии се изразява в следната българска поговорка : „Живите затварят очите на мъртвите, а мъртвите отварят очите на живите.“ Прави впечатление, че големите български революционери са били и родолюбци, и интернационалисти без расизъм и омраза към други народи. Едно благородно явление, което често пъти липсва в съвременния ни свят. Всеки един от моите герои през различни времена и при различни условия е посветил себе си на борбата за свобода, справедливост, равенство, братство между народите, за едно по-светло бъдеще за българите и косвено за цялото човечество. Тази борба продължава и днес. В някои места робите все още се борят за свобода, докато свободните се борят за съвършенство. Бих желала моите читатели в Англия, в България и навсякъде не само да се информират за българското минало, а да се вдъхновяват от подвизите на моите герои, да намират нещичко в идеите и дейността на тези герои, което им звучи актуално и което ще им бъде поучително и полезно в сегашните борби за мир и свобода, за човешки права и други блага.“

По думите на авторката смъртта на всеки един от нейните герои съвпада с един тежък, критичен период в историята на тяхното дело, но техните високи идеали са безсмъртни и осъществими. Мерсия Макдермот споделя, че е социалист още от ученическите си години. В книгата си за дядо Благоев тя цитира „Символ – верую на българската комуна“ на Христо Ботев и като него вярва “в единната обща сила на человеческий род на земното кълбо, за да твори добро“, ако не днес, тогава утре. В заключение на видео обръщението си, пожела на своите читатели винаги да вярват, че утре животът може да бъде по-хубав и по-мъдър и никога да не губят тази вяра.

В присъствието на издателя Христо Георгиев от „Синева“, книгата се посрещна с голям интерес от присъстващите общественици, граждани, приятели и познати на авторката.

Историкът доц. Пламен Славов отбеляза, че това е един изключително завладяващ текст, който е исторически, публицистичен и художествен. Според него трябва да се отбележи и фактът, че не пишат днес за историята на България толкова много историци извън пределите на нашата страна. Важното е, че изследователката Мерсия Макдермот, която днес е на 91 години, през 2014 година е издала на своя роден език – английския, книга за една от най-известните български обществени фигури, свързани кръвно с драматичните събития в историята на нашия народ. Вниманието към българската история от страна на чуждите историци и учени е също така важно, колкото и това, което правят изследователите в България. Само така може да се разбере този патриотизъм и национализъм, който Димитър Благоев изповядва и реализира на практика в живота си. Нека тази книга бъде основание да се прочетат и книгите на Макдермот за Васил Левски, Гоце Делчев и Яне Сандански. Защото нашата история е ценна, интересна и емоционална, подчерта доц.Славов.

На представянето на книгата бе оповестено и решението на Общинския съвет на БСП-Карлово и на червените общински съветници да осигурят екземпляр от книгата за всички действащи читалищни библиотеки на територията на общината. „Ален мак самотен“ ще получат и библиотеките в средните училища „Христо Проданов“ и „Васил Левски“ в Карлово.

Мерсия Макдермот е историк, писател, общественик. За България тя казва, че я е обикнала, защото това е земя, която ражда мъже като Левски. Цели 27 години с кратки прекъсвание Мерсия живее, преподава, твори в България, изучавайки българската история и култура. Автор е на няколко книги, посветени на тази тема. Още през 1962 година във Великобритания тя издава книга, посветена на българската история, обхващаща събитията в периода 1392 г.-1885г. Нейната втора книга, свързана с България, която е и най-популярна, е посветена на Васил Левски, „Апостолът на свободата“. През 1978 г. излиза изследването й за Гоце Делчев „Свобода или смърт“, а през 1987 г. от печат излиза книгата й за Яне Сандански, озаглавена „За свобода и съвършенство“. В края на миналия век тя издава книга за българските народни обичаи. Има книга за богомилите и катарите, както и книга за Македония. На 3 март 2009 година, в Деня на българския национален празник, пред европейския парламент в Страсбург Мерсия Макдермот произнася своето слово „Левски и днешния свят“, с което изразява своето възхищение от българския народ. Тя е почетен гражданин на Карлово и Благоевград, носител е на високи държавни отличия –„ Орден на розата“, ордените „Св.Св. Кирил и Методий“ и „Мадарски конник“ , чуждестранен член е на БАН, за нейния принос в областта на българистиката през 2007 година й е присъдено почетно звание „Доктор Хонорис кауза“ за Софийския университет, а през 2017 година в навечерието на 24 май Министерството на културата я удостоява с най-високото си отличие „Златен век“ - огърлие и грамота, за изключителния й принос и заслуги за популяризирането на нашата култура и история. В момента 91-годишната Мерсия живее в Англия и най-много й липсва българското хоро.



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче