Секции

26 April 2024 03:07

Меркел смята, че ЕС трябва да охранява границите си като общност

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли предложението на австрийския си колега Себастиан Курц защитата на границите на Европейския съюз от нелегални мигранти да се извършва от „ос на желаещите“ с участието на Германия, Австрия и Италия. „Необходими са много такива форми на сътрудничество, не само тази, ако искаме да намерим единодушно европейско решение за нелегалната миграция“, каза Меркел на общ брифинг с белгийския премиер Шарл Мишел.

Ангела Меркел – канцлер на Германия:

„За мен е много важно, че Германия не действа едностранно, а съгласува всички политики с останалите държави членки, така че имаме наистина единен европейски подход за миграцията. Въпросът как ще се справим с миграцията и бежанците е тест за бъдещето на кохезията в Европа. Всяка държава-членка трябва да вземе това под внимание“.

Себастиан Курц направи предложението за защита на границите на среща в Берлин с вътрешния министър Хорст Зеехофер. Зеехофер, който е от баварския Християнсоциален съюз, нееднократно е критикувал Меркел за миграционната ѝ политика. След срещата Курц каза, че двамата със Зеехофер са се съгласили, че е необходимо укрепване на Фронтекс, европейската агенция за охрана на границите на ЕС.

Бързата реакция на Меркел е израз на нейното опасение, че едностранно решение относно границата на Германия би подкопало солидарността в ЕС и би създало проблеми в Австрия, която ще трябва да поеме отговорността за повечето от мигрантите, на които е отказано убежище, отбелязва ДПА. Вместо това германският канцлер желае да бъде разработен общоевропейски план на срещата на върха на ЕС по-късно този месец.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче