Секции

19 April 2024 22:05

Световният ден на бащата отбелязват повече от 70 държави в света

В третата неделя на месец юни в повече от 70 държави по света се чества Деня на бащата. Така се почита ролята на бащите в изграждането на характера на децата. Традицията повелява на този ден да празнуват всички мъже, които полагат грижи за децата и участват в изграждането им като личности – баща, дядо, чичо, друг роднина или настойник.

Според някои учени традицията да се празнува Бащин ден произлиза още от древността. Във Вавилон преди 4000 години, малко момче изобразило на глинена плочка пожелание за здраве в картинки до своя баща. Така се създава традицията за един специален ден, в който да се изразява почит към бащите. Празникът продължава и до днес.

Да бъдеш баща означава да нямаш търпение да видиш малкото човече, което си създал, да се грижиш за него, да не пропускаш възможност да покараш колело и да си играеш с него, да учите заедно колко прави 2+2, да целунеш удареното му коляно, за да мине, да го възпитаваш с любов, търпение и цялата си душа и сърце.

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на жената, на майката, защото и двамата родители са еднакво важни за децата.

На този ден е добре да подарим нещо на мъжете, които са ни изградили като хора, които са ни дали тази част от света, която няма как да получим от другаде.

Този празник се отбелязва в Гърция, Франция, Великобритания, САЩ, Куба, Кипър, Чехия, Словакия, Япония, Афганистан, Албания, Аржентина, Бангладеш, Канада, Камбоджа, Чили, Китай, Коста Рика, Доминиканска република, Еквадор, Етиопия, Гвиана, Хонг Конг, Унгария, Индия, Ирландия, Ямайка, Кения, Косово, Кувейт, Лаос, Малта, Мексико, Холандия, Нигерия, Оман, Панама, Парагвай, Перу, Филипините, Сингапур, Словакия, Южна Африка, Шри Ланка, Тунис, Турция, Венецуела, Виетнам, Замбия, Зимбаве и др. В повечето от тях е известен като Бащин ден.

/Източник снимка: plevenzapleven.bg/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче