Секции

26 April 2024 03:21

Групата за изворен фолклор от Баня е вписана като културен феномен в представителна листа (видео)

Групата за изворен фолклор към НЧ „Св.Св. Кирил и Методий“ в град Баня е единствената в Пловдивска област включена в Националната система „Живи човешки съкровища – България“. Женският състав, който е на 40 години - основан през 1978-ма, е вписан като културен феномен в българската представителна листа. Това е най-високото отличие за фолклорен състав от община Карлово.

През изминалата седмица групата на читалището в Баня получи златен медал за автентичен костюм на Международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“ в Китен и грамота от Министерството на културата за опазване и популяризиране на нематериалното културно наследство.

Баня се гордее с 3 характерни народни хора, които се играят само на песен. Проф. Светла Калудова-Станилова – преподавател в Пловдивската академия за музикално и танцово изкуство, записа по текст и ноти в своя сборник „За традиционното фолклорно песенно изпълнителство“ автентичните баненски песни.

Женският състав от Баня е носител на много награди, медали, отличия и грамоти от фолклорни фестивали и надпявания в Копривщица, Рожен, Китен както и в чужбина – Гърция, Македония, Сърбия и други държави.

Групата е носител на титлата „Представителен ансамбъл“ на ЦИОФФ за България. /Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО/

Повече за песните и костюма на групата за изворен фолклор при читалището в Баня вижте във видеото.



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче