Секции

19 April 2024 22:07

Вицепрезидентът: Има епидемия на езика на омразата

Днес можем да говорим за епидемия по отношение на езика на омразата и за използването на един нов и много по-могъщ инструментариум, какъвто е интернет. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред участниците в международната конференция "Да живеем заедно в мрежата: посланици на толерантност в интернет", която се състоя в Центъра за култура и дебат Червената къща "Андрей Николов" в столицата.

Във виртуалното пространство, под булото на анонимността е най-лесно да демонстрираш нетърпимост и да пропагандираш противопоставяне, защото, когато си анонимен, някак си не те е толкова срам дори от самия себе си, каза тя. Колкото по- свързани сме посредством социалните мрежи, толкова сме по-разделени, толкова по-трайно във всеки се настаняват отчуждението и агресията, коментира Йотова. Според нея социалните мрежи, които стават все по-силни лидери на мнение, се превръщат в удобна платформа за разпространяване на крайни настроения.

По думите й ще се намерят много технически способи, за да се борим в интернет с езика на омразата, ще се намерят програми и дори начини за финансирането им и тази битка ще става все по-добре технически осигурена, но ако ние като общество не съзнаваме тази опасност и не използваме всяка една възможност, независимо кой къде работи и с какво се занимава, тази битка би била обречена.

Вицепрезидентът засегна проблема с бежанската криза като сериозен генератор на език на омразата. В кризата с бежанците и миграцията избуя агресията, отрицанието, отричането, омразата, каза Йотова и допълни, че е налице целият арсенал и инструментариум - от формирането на страхове в нашите граждани, до бруталността и оспорването на тези хора като човешки създания. Проучвания сочат, че в България езикът на омразата спрямо чужденците е в големи размери и той е отразяван от над 80 процента от българските медии, независимо дали са национални или регионални, отбеляза Йотова.

Децата и младите хора са най-уязвимата група, която в днешния все по-сложен и противоречащ си свят попада в лапите на агресията и речта на омразата, каза още Йотова. И допълни, че днес най-тежката битка пред нас е битката за душите на младите, които са необременени от предразсъдъци, но за които трябва да работим, за да не ги превръщаме в жертви.

/Източник информация и снимка: standartnews.com/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче