Секции

29 March 2024 03:44

Емилия Лисичкова- председател на Платформа Агора: Смисълът на Общински фонд за подкрепа на местни инициативи е във възможността хората да участват в правенето на собствения си живот

В средата на месец юни в административната сграда на община Карлово се проведе сесия на Обществен форум – Карлово. По време на дискусията се състоя обсъждане на изпълнението на местни инициативи, одобрени и финансирани в рамките на първата сесия на Общински фонд за подкрепа на местни инициативи – Карлово 2017 г. и бяха коментирани допълнителни средства за реализацията им.

8-те одобрени проекта са : „Апостолова чешма“ - НЧ“ Христо Ботев“-с.Домлян; „Белите полета“-НЧ“Христо Ботев“-гр.Калофер; „По стъпките на Апостола“- НЧ“Пробуда“-с.Куртово; втора част на книгата „Откровения“ и сборник с авторски песни“-УН към СУ“Васил Левски“-гр.Карлово; „Левски винаги с нас“-УН към СУ“Христо Проданов“ – гр.Карлово; „По стъпките на Апостола“ – НЧ“Васил Левски“ – с.Климент; „Парк „Васил Левски“-НЧ“Св.Св. Кирил и Методий“-гр.Баня; „Мемориал на Васил Левски“ – НЧ“Развитие“-с.Ведраре. Техните изпълнители представиха резултатите от инициативите си в рамките на предоставения им до момента бюджет, като обосноваха необходимостта от дофинансирането им от Общинския фонд.

След провелата се сесия на Обществения форум, Карлово Тв разговаря с Емилия Лисичкова- председател на Управителния съвет на Сдружение „Платформа Агора”. Това е организация, която реализира в партньорство с Община Карлово проекта, наречен „Активни общности, изграждане на капацитет за промяна”. С тази съвместна инициатива се осъществява този фонд за подкрепа на местни инициативи.

- От кога работите съвместно с Община Карлово?

- Споразумението за партньорство подписахме през 2016 година. Работим вече трета година. Освен фонда имахме и други съвместни инициативи, включително обучения на граждански екипи, тематични обучения в различни сфери, свързани с общностното развитие, обмени на добри практики през читалища, обмен и с други общини. Всичко това касае общностното развитие. Общо взето една динамика върви вече трета година, като акцентът на последните две години беше върху формирането и създаването на този фонд. В него идеята ни беше да бъдат мобилизирани средства основно от общинския бюджет, а ние в допълнение дадохме принос със средства в размер на 10 хиляди лева, осигурени от проекта. Идеята ни е този фонд всяка година, регулярно да обявява сесии. Самият фонд е съвсем легитимна структура, има решение на Общински съвет за създаването му, има правилник. Ние предварително бяхме разработили модели на общински фондове за финансиране, предложихме ги на Общината и моделът, който те избраха е този с обществен форум. Това беше решение на Община Карлово, за да може целият процес да бъде достатъчно демократичен и затова работим по него.

- Стана ясно, по време на дискусията, че на предишната първа сесия на Фонда тематично е заложено изискването проектите, с които се кандидатства, да са обвързани с името, дейността и живота на Васил Левски.

- Да, това беше решение на Общината за приоритет на сесията за миналата година по повод годишнината на Левски. Разбира се, може да има сесии от общ характер, т.е. местни инициативи, които да срещат нуждите и потребностите на местните общности, на местните хора или такива структури и организации, каквито са училищата. Могат да бъдат и други приоритетни области. Според Правилника приоритетната област зависи от Общината, от приоритетите в общинската стратегия за съответната година, така че да могат да бъдат обвързани, все пак говорим за общински бюджет, говорим за публични средства, но това не е задължително. В случая просто приоритетът беше по желание на Общината.

- Приоритетната област от миналата година поднесе на вниманието на форума осем проектни предложения, какъв е Вашият извод за реализираното по тях и за това, което трябва да се довърши?

- Отново ще отбележа, че смисълът на този подход и създаването на тези общински фондове е във възможността общността, хората да участват в правенето на собствения си живот, невинаги Общината стига до всички проблеми. Невинаги Общината може да слезе на толкова детайлно ниво в проблемите, с които се срещат хората всеки ден. Освен това, когато идеята, предложението идва отдолу, идва от самата общност, тя се ангажира, както видяхте и с допълнителни средства и с допълнителен труд, с много доброволна работа и с материали, които надхвърлят многократно като остойностяване средствата, които се получават.Това е в отговор на нашето разбиране и на концепцията, че когато потребността е дадено отдолу, когато тя не е за да вземем едни пари по програмите, тогава този, който наистина има нужда от резултата, той наистина участва. Смисълът на този фонд и на всички общностни инициативи, които ние подкрепяме, е участието. Когато искаш нещо да се промени и си заинтересован, бъди така добър да бъдеш част от промяната, да бъдеш част от идеята, да бъдеш част от нейното изпълнение, от нейната реализация и част от поддържането на резултата. Изборът е твой. Считам, че това е изключително ценен подход. Участието е изключително важен инструмент за демократизиране на цялото общество. Тези хора, които са участвали с доброволен труд, тези хора, които са дали много повече от себе си, отколкото са получили, съм сигурна, че ще го пазят и няма да позволят това нещо да се повреди, да се разруши, защото Общината го е направила и никой не милее за него. Когато овластиш общността, тя с много малка външна подкрепа, може да постигне големи резултати.

- Кои проекти от предложените Ви впечатлиха?

- Изключително съм впечатлена от всички инициативи в Карлово. Кандидатстваха девет инициативи. Ние решихме изцяло със средствата на нашия фонд да подкрепим осем от тях. Средствата, които сме дали, не са големи, просто нашият фонд беше малък. Решихме, че важното е да ги мотивираме. Да видят, че тяхната идея е оценена и да получат някакъв стимул да я развият.Оказа се, че резултатите надхвърлят подкрепата, която ние сме осигурили. Тези хора си повярваха, това е най-важното. И нещата наистина се случват. Не искам да кажа какво е коствало на тези кметове да осигурят допълнителна финансова подкрепа. Наистина на места е впечатляващо. С 1000 лева те правят паркове, правят чешми, осъществяват работа с различни групи от общността и други. Това е възрожденското разбиране за общността, ако искаш нещо добро направи го, не чакай някой друг да го свърши.

- Какво трябва да се направи още за популяризирането на Общински фонд Карлово?

- Той вече набира популярност. Имаше известен проблем с осигуряване на финансиране от Общината, но накрая общински средства имаше и нещата си дойдоха на местата. От общинските съветници зависи размерът на сумата, която може да бъде осигурена от местния бюджет. За съжаление много по-трудно се осигуряват средства от дарения за такъв фонд.

- Какво бихте казали на тези, които все още не са решили да кандидатстват с проект?

- Има един олимпийски принцип: Който не играе, не печели. Мисля, че този публичен начин на оценка е добър, защото така всеки може да привлече много повече подкрепа и съюзници в неговата идея, а и така мотивацията е много по-голяма да се намерят достатъчно аргументи в полза на тазиидея. Мисля, че когато едно добро дело стане публично, то ще намери достатъчно подкрепа, дори и да не е в рамките на този фонд, важното е да се говори за него, трябва да бъде популяризирано, трябва да се чува за добрите дела.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче