Секции

25 April 2024 23:06

„Кой си ти, Апостоле” - нова книга и творческа вечер в памет на проф. Иван Стоянов

Една година без проф. Иван Илиев Стоянов…

С книгата, която вече е в ръцете на читателите, отново ще се срещнем със словото и с идеите му. И ще сме убедени, че той не ни е напуснал…

Изданието включва кратки текстове на проф. Стоянов по любимата му тема – Българското възраждане, подчинени на неговото правило в историческите изследвания, че „Иcтopиятa ĸaтo нayĸa имa зa цeл дa peĸoнcтpyиpa иcтopичecĸoтo минaлo тaĸoвa, ĸaĸвoтo e билo, a нe тaĸoвa, ĸaĸвoтo няĸoмy ce иcĸa дa e билo.” Преобладаващата част са свързани с личността на Васил Левски – за идеите, за втората му обиколка в Българско, за Левски и Каравелов, за залавянето на Апостола, за изграждането на паметника му в София, за митологизирането на личността на Васил Левски и превръщането му в идол и необходимо ли е това на българите. Сборникът носи заглавието на неговото есе за Левски „Кой си ти, Апостоле?”

И в другите застъпени теми като тези за екзарх Антим I, Иван Касабов, за необходимостта историческите събития да се честват на датата, на която са се случили, а не едни по нов, други по стар стил, той поддържа тезата си, че пoлитизиpaнeтo нa минaлoтo ни и cъoбpaзявaнeтo мy c гocпoдcтвaщaтa пoлитичecĸa ĸoнюнĸтypa yнищoжaвa иcтopиятa ĸaтo нayĸa.

И този сборник доказва, че публикациите на проф. Стоянов са „рaзчyпвaнe нa cтepeoтипитe” и „пpoтивoпocтaвянe нa митoлoгeмитe” – тaĸa, както oпpeдeлят нeгoви ĸoлeги значимите му иcтopичecĸи изcлeдвaния. Отзивите и рецензиите за негови книги от проф. Пламен Митев, проф. Калчо Калчев, проф. Милена Кирова и други автори във втората част на сборника са оценки за един изключителен професионалист, наложил свой стил в изследването на Българското възраждане, учен, чието име остава в списъка на талантливите изследователи, на харизматичните оратори, за когото популяризирането на българщината по света бе не само научна, но и морална кауза.

Макар и малък по обем, новият сборник с текстове на проф. Иван Стоянов ни връща към същността на учения, който се беше посветил на Историята, и за него тя беше и особен вид духовна материя и енергия, която се предава генетично от поколение на поколение, който се раздаваше, без да иска нещо в замяна на тази своя открита и безкористна обич към света. Той твърдо вярваше, че България и българската кауза ще пребъдат във вековете, пропити с жизнеността на нашия народ, с вдъхновеното по божия промисъл дело на Апостола на българската революция Васил Иванов Кунчев – Левски. За неговото безсмъртие проф. Стоянов отдаде много години научна и просветителска работа.

Сборникът „Кой си ти, Апостоле?” ни връща към откритията и модерните виждания и оценки на проф. Стоянов за делото и личността на най-великия българин и на най-героичното време в българската история – Възраждането, без и против идеологеми, превратни тълкувания и шаблонни обобщения.

Творческа вечер и представяне на новата книга събира колеги, студенти и приятели на проф. Иван Стоянов в Столична библиотека на 28 юни 2018 г. /четвъртък/ от 17.30 ч.

Автор: Дора Чаушева-директор на НМ"Васил Левски"-Карлово

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче