Секции

19 April 2024 05:32

Проф. Иво Христов представи книгата си „Пред пепелището на нестаналото българско общество” пред карловска публика

Проф. Иво Христов представи книгата си „Пред пепелището на нестаналото българско общество” пред карловска публика. Тематичната среща, организирана от Общински съвет на БСП-Карлово и по покана на народния представител Веска Ненчева, се състоя на 27 юни в Камерна зала на НЧ“Васил Левски-1861“.

„Карлово не е обикновено място. Карлово е особено сакрално място в паметта на българите.“- сподели в началото на представянето проф.Христов. „ За мен е чест да съм тук. Тук ни гледат очите на велики живи наши мъртъвци. Тази долина е дала едни от най-големите имена на българското Възраждане и изобщо на историята ни. Тези хора ни гледат от отвъдното, защото те склопиха очи, за да я има България, да не стане така, че ние да й затворим очите на тази България.“ Според социалния анализатор продължават да висят пред България страшните въпроси за демографската катастрофа, за изтичането на най-ценното вещество на страната-хората, за заминаването на нашите деца навън и превръщането на техните деца в деца на други цивилизации.

За книгата си „Пред пепелището на нестаналото българско общество” , авторът разказва, че тя е възникнала спонтанно като продължение на статия със същото заглавие, която написва за вестник „Култура”. Заглавието е художествена метафора, зад която стои битието, в което пребиваваме.

Проф. Иво Христов задълбочено изследва историческите, икономическите, политическите и социалните фактори, постепенно лишили днешното общество от надеждата, че „животът е стълба нагоре“. Като първа от причините за създаването на книгата академичният учен посочва пасивността на българина и нежеланието да поема отговорността за собственото си битие. Втората е характерната черта на обществото да приема, че сложни въпроси се решават просто.

В написването на изследването на България от края на ХХ век и началото на ХХІ век, университетският преподавател се е ръководил от максимата на Антонио Грамши за песимизма на разума и оптимизма на волята и според него смисълът на тази максима е да се разделим с илюзиите, което не означава да не се борим. Спасението на човека е в собствените му ръце, той има избор дали да се спаси или не, този избор е фундаментът на християнството.

По мнението на социалния анализатор, българите се държат, като потребители на политическия пазар и избират това, което избират последните 27 години. Според него излизането от това състояние означава първо – да имаме мъжеството да разберем драмата, в която се намираме, и второ, да видим падението на българското общество. „Драмата” е широко разгърната в самата книгата „Пред пепелището на нестаналото българско общество”.

Проф. Иво Ангелов Христов е роден на 5 септември 1966 г. в Киев. Завършва средно образование в 31 СОУ, София (1984). Магистър по право и доктор по социология на правото на Софийския университет "Св. Климент Охридски" с дисертация на тема "Правна регулация и модерност - социологическо изследване на два типологични случая: Запад Европа и България (2003)". Доцент в катедра "Приложна и институционална социология" във Философско-историческия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" (2009), професор от 2016 г. Преподава "Социология на правото", "Теория на модернизациите", "Историческа социология на модерните институции" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и в Софийския университет "Св. Климент Охридски".



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче