Секции

25 April 2024 22:41

Читалището в село Столетово отбеляза своя 90-годишен юбилей с откриване на етнографска сбирка и концерт (видео)

Читалището в с.Столетово отбеляза своя 90-годишен юбилей с откриване на етнографска музейна сбирка по инициатива на настоятелството с председател Мирослав Колев. В сградата на началното училище в Столетово, което от 10 години беше затворено, вече има живот. В две от стаите е подредена етнографска музейна експозиция с предмети от бита и сечива, които хората от селото направили като дарения. В третото помещение е подредена класна стая в автентичен вид с черна дъска, сметало и чинове. Това е стаята, в която са учили много от местните хора. На табло от черно-бели снимки са показани много от моментите, свързани с дейността на читалището и училището в селото.

Етнографската музейна сбирка бе открита на 29 юни по повод 90-годишния юбилей на столетовското читалище „Христо Ботев 1928г“ от Мирослав Колев, който благодари на хората от селото за желанието да има такава експозиция и допълни, че това е единствения начин тази сграда да се съхрани и да се ползва пълноценно най-вече от учениците и младите хора. Сградата, която е общинска собственост, ще се стопанисва от Читалището в Столетово.

По-късно на площада в селото с голям концерт бе отбелязана 90-годишнината от основаването на читалището, което се представи със своите певчески и танцови състави. Поздравителни адреси по повод юбилея бяха получени от президента на страната Румен Радев, министъра на културата Боил Банов, общинския съветник Светлозар Янков и от читалища в страната.



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче