Секции

19 April 2024 23:39

Ваня Велкова открива изложба в Карлово с лична колекция от автентични български носии и накити

Д-р Ваня Велкова открива самостоятелна изложба в Бухаловия хан в Карлово от автентични български народни носии и накити от всички краища на страната. Изложбата под надслов „От раклите на прабаба“ ще бъде открита на 5 юли /четвъртък/ от 17:30 часа. Представянето на носителката на приза „Жена на годината за 2016-та“ се организира от Общината в града на Апостола и Архитектурен комплекс „Старинно Карлово“, както и с активната подкрепа на Държавната агенция за българите в чужбина, „Българска роза“ АД – Карлово, Национален форум „Брод за България“, в. „България СЕГА“ в Чикаго, интернет радио „Татковина“- радиото на българите по света, двете карловски училища СУ „Христо Проданов“ и СУ „Васил Левски“.

В програмата ще участват фолклорни състави от Карлово и Хисар.

Ваня Велкова е докторант по психология и в момента преподава български език в Берлин. Посветила е живота си на просвещението. Тя е инициатор и основател на Българското училище в Хамбург и е негов пръв учител и директор. В продължение на години е член на Управителния съвет и основател на Асоциацията на българските училища в чужбина – най-голямата и най-активната неправителствена организация на българите зад граница. Успоредно с преподавателската си дейност Ваня Велкова е автор на научни публикации, стихове, дарител, участник в образователни и научни форуми, продуцент на филми за бележити български личности. В продължение на години изследва българския фолклор и активно го популяризира в България и по света. Тя изучава в детайли българските народни носии. Най-голямата част от облеклата в колекцията й е наследила от нейните родове, други е получила като дарение от възрастни хора или техни наследници.

Ваня Велкова е кореспондент за Германия на вестник „България Сега” в Чикаго, САЩ и на интернет-радио „Татковина”. Кореспондент е за Берлин на вестник „АзБуки“.

Д-р Велкова е носител на приза „Жена на годината за 2016–та“ на Държавната агенция за българите в чужбина. Носител е на много отличия и награди. Нейни изложби са открити в родния Пловдив, София, Берн-Швейцария, Богота – Колумбия, Берлин – Германия.

/Източник снимка:brodbg.com/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче