Секции

29 March 2024 09:42

Eлектрозахранването на Окръжна болница в Пловдив няма да бъде преустановено /обновена/

Министерство на здравеопазването изплати на „УМБАЛ-Пловдив" АД изравнителна субсидия за вече извършена дейност за м. април и м. май 2018 г. и авансова субсидия за спешна помощ за м. юни 2018 г., във връзка с договор за финансиране по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения през 2018 г.

По информация на ръководството на болницата е постигната договореност с фирмата, търговец на електроенергия, лечебното заведение да преведе част от дължимата сума след получаване на субсидията от Министерството на здравеопазването. Остатъкът от задължението на лечебното заведение към ЕВН ще бъде изплатен в края на месец юли – след като болницата получи средства от НЗОК по договор за извършените дейности.

Припомняме, че ръководството на УМБАЛ-Пловдив бе предприело всички мерки, за да не допусне спиране на тока на болницата. Днес стана ясно, че най-голямата болница в Пловдив може да остане без ток от 9 юли, след като търговец на свободния пазар е поискал от "Електроразпределение Юг" да изключи захранването на Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) - Пловдив, за натрупани задължения за електроенергия.

В разпратена до медиите от лечебното заведение по-рано информация се съобщаваше следното:

Във връзка с прессъобщение на ЕВН “Търговец на свободния пазар поиска “Електроразпределение Юг” да изключи захранването на “УМБАЛ-Пловдив” АД на 9 юли за натрупани задължения за електроенергия” ръководството на лечебното заведение e предприело всички необходими мерки, за да не допусне неприятната ситуация.

Веднага са информирани Министерство на енергетиката и Министерство на здравеопазването, откъдето въпросът бе внесен в спешен порядък за разглеждане на днешното заседание на Министерски съвет.

УМБАЛ-Пловдив има уверението, че определена сума ще му бъде изпратена за погасяване на част от задължението към търговеца на електроенергия, заяви изп. директор д-р Иво Мильотев. Ръководството поддържа постоянен контакт с фирмата, доставчик на ток, с която ще води преговори остатъкът от сумата да бъде доизплатен на 25 юли, когато болницата ще получи заработените средства по договора с НЗОК.

Ситуацията е динамична, управленският екип е във връзка с всички институции, за да не се стига до изключване тока и до нежелани последици от нея за нашите пациенти, увери прокуристът д-р Аргир Аргиров.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Понякога да си добре възпитан означава просто да търпиш лошото възпитание на другите.


Хорас Джексън Браун